Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστικό «όχι» στα κυβερνητικά μέτρα

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ το ΠΑΜΕ τους καλεί να ενισχύσουν «τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον πολιτισμό» και να αντισταθούν μαζικά «στην εργασιακή ομηρία που μας επιβάλλουν, στη μη καταβολή μισθών, στους μειωμένους μισθούς, στην κατάργηση των συλλογικών μας συμβάσεων, στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο συμβιβασμός, που, δήθεν επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) για τα Εργασιακά, δεν αναιρούν στο ελάχιστο τα νέα αντεργατικά μέτρα ("φθηνότερες" απολύσεις, ωράριο - λάστιχο, κατάργηση της ΕΣΣ) που περιλαμβάνονται ατόφια στα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ ό,τι δεν περάσει σε αυτή τη φάση, θα έρθει στις αρχές του επόμενου χρόνου, με το νόμο για τον κατώτατο μισθό. Στο χώρο του πολιτισμού κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που καταστρατηγούν κάθε εργασιακό δικαίωμα και θεσμοθετούν την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού».

«Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία απολύει και επαναπροσλαμβάνει εργαζόμενους με αμοιβή 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή με την ΕΓΣΣΕ, καταργώντας ουσιαστικά την κλαδική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι στόχος της κοινοπραξίας είναι να προχωρήσει σε κατάργηση όλων των κλαδικών ΣΣΕ που εφαρμόζονται στο έργο (οδηγών, χειριστών, αρχαιολόγων, σχεδιαστών, ηλεκτρολόγων, διοικητικού προσωπικού). Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις ανασκαφικές εργασίες στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου ΔΕΗ και κατασκευάστριες εταιρείες απειλούν και απολύουν εργαζόμενους, θέτοντας σε κίνδυνο και την ακεραιότητα των αρχαιοτήτων».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ καταγγέλλει τις προσλήψεις μέσω 14 ΜΚΟ σε Εφορείες Προϊστορικών-Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν σε θέσεις φύλαξης, ανάδειξης, και προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί «άλμα για την ιδιωτικοποίηση και το πλήρες ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο, με τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι "ΜΚΟ", δήμοι και πλήθος άλλοι "μη κερδοσκοπικοί" φορείς, που προσλαμβάνουν εργαζόμενους κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτελούν "μαγαζιά" ενοικίασης εργαζομένων, με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας, οι οποίοι μετά θα πετάγονται στο δρόμο».

Καταγγέλλουν, επίσης, τη «συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αντί να καλέσουν τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση, συμμετέχουν ενεργά χρησιμοποιώντας το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ ως δουλεμπορικό γραφείο και βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας μέχρι τώρα. Ο αναβαθμισμένος ρόλος που επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση στις "ΜΚΟ", αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην ημερίδα μουσείων (Μπενάκη, ΚΜΣΤ) με θέμα: "Το επιχειρηματικό μουσείο: Στρατηγικές και μοντέλα ανάπτυξης και χρηματοδότησης ΜΚΟ". Ουσιαστικά, αναδεικνύεται η πρόθεση της συγκυβέρνησης να διευκολύνει την "εισβολή" του κεφαλαίου στο "νεκρό επιχειρηματικά" μέχρι σήμερα χώρο των μουσείων, ώστε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και μάλιστα υπό την αιγίδα Αμερικανών και Αγγλων συμβούλων»!!!

«Διεκδικούμε: Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους κ.ά.), με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια. Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες που υπάγονται στο ΥΠΠΟ. "Οχι" στην κατάργηση των ΣΣΕ και στην επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων. "Οχι" στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και μερικής απασχόλησης. "Οχι" στην περικοπή μισθών, επιδομάτων, δώρων, σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ