Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Κατατέθηκε το παλαιστινιακό αίτημα για «κράτος - παρατηρητή»

Από παλιότερη συγκέντρωση στήριξης του αιτήματος η Παλαιστίνη να αναγνωριστεί στον ΟΗΕ
Από παλιότερη συγκέντρωση στήριξης του αιτήματος η Παλαιστίνη να αναγνωριστεί στον ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σχέδιο απόφασης με το οποίο η Παλαιστίνη από «οντότητα» αναβαθμίζεται στο καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» κατέθεσε η Π. Αρχή χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το σχέδιο ψηφίσματος αποτελεί συνέχεια της διπλωματικής προσπάθειας μονομερούς αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο, όταν ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κανονικό ανεξάρτητο κράτος, κάτι που «σκόνταψε» στα αλλεπάλληλα εμπόδια και στις αρνήσεις που έθεσαν οι ΗΠΑ υπερασπιζόμενες το Ισραήλ. Σήμερα η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται ως «οντότητα» και στην περίπτωση που αναβαθμιστεί σε «κράτος παρατηρητή», όπως το Βατικανό, αυτομάτως αποκτά δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες και όργανα του ΟΗΕ, όπως π.χ. το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο, κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση το Ισραήλ.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι η παλαιστινιακή πλευρά παραμένει πάντα δεσμευμένη στη λύση «των δύο κρατών», χαρακτηρίζεται «επείγουσα ανάγκη η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό» και σημειώνεται ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού. Το θέμα του παλαιστινιακού αιτήματος θα απασχολήσει τον Αραβικό Σύνδεσμο στις 12 και 13 Νοεμβρίου σε σύνοδό του όπου θα εξεταστεί και ο συντονισμός των διπλωματικών προσπαθειών των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ.

Το πλέον πιθανό είναι ότι όποτε γίνει η σχετική ψηφοφορία στην 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Π. Αρχή θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους καθώς δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο για κανένα -κάτι που είχε γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Παλαιστινιακές πηγές διέρρεαν ότι υπολογίζουν πως θα εξασφαλίσουν 115 θετικές ψήφους, 22 αρνητικές και ότι θα υπάρξουν και 56 αποχές.

Πάντως, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πότε θα γίνει η ψηφοφορία αυτή. Το Ισραήλ ήδη απειλεί με αναστολή της συμφωνίας του Παρισιού, που ρυθμίζει ως ένα βαθμό το σημερινό οικονομικό καθεστώς με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, και με περαιτέρω μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού του παλαιστινιακού λαού αν τεθεί τελικά σε ψηφοφορία το παλαιστινιακό αίτημα, ενώ την απειλή των οικονομικών επιπτώσεων έχουν επιστρατεύσει και οι ΗΠΑ προκειμένου να «παγώσουν» τις διπλωματικές τους προσπάθειες οι Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ