Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα δίνει ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις - ψίχουλα λαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ οι χαλαζόπληκτοι παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ του νομού Λάρισας, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα των αποζημιώσεων για την επανασπορά του βαμβακιού. Να σημειωθεί ότι στην περίοδο των μεγάλων καταστροφών από τη χαλαζόπτωση, που έτυχε να είναι και προεκλογική, δόθηκαν στους πληγέντες αγρότες ανέξοδες υποσχέσεις από υποψήφιους βουλευτές και τοπικούς παράγοντες, με μόνο στόχο να μην υπάρχουν αγωνιστικές διεκδικήσεις. Υποσχέσεις όμως που γρήγορα ξεχάστηκαν.

Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δείχνουν το μέγεθος της κοροϊδίας των αγροτών τόσο ως προς τα κιλά της εκτιμούμενης παραγωγής όσο και για τις τιμές των προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες «αποζημιώνονται» με 14 λεπτά/κιλό το σιτάρι, με 12 λεπτά/κιλό το καλαμπόκι και 33 λεπτά/κιλό το βαμβάκι και ανάλογες είναι οι τιμές για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Οι χαλαζόπληκτοι αγρότες διεκδικούν:

  • Αμεση καταβολή των χρημάτων για την επανασπορά
  • Ουσιαστικές και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι τα ψίχουλα - κοροϊδία που δίνει σήμερα. Αμεση καταβολή τους, καθώς είμαστε ήδη στον έκτο μήνα από τις ζημιές.
  • Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στο ύψος του μ.ο. παραγωγής των χωριών για τα χωράφια στα οποία έγινε επανασπορά.
  • Να μην υπάρξει μείωση στην επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο, να δοθεί άμεσα το υπόλοιπο 50% για την επιστροφή του 2011.
  • Να μη μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ από 11% στο 6%.
  • Να σταματήσουν τα χαράτσια, οι αυξήσεις στον ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, να μην ισχύσει η φορολογία στα χωράφια και το κράτημα λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες.
  • ΕΛΓΑ δημόσιος - κρατικός φορέας που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει το σύνολο της παραγωγής και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ