Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη

Το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και η θέση του ΚΚΕ, τέθηκαν επί τάπητος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης και οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Την πρόταση του ΚΚΕ για το θέμα παρουσίασε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και του ΔΣ ΠΕΔ Κρήτης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου, της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΚΕ αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους ΟΤΑ. Η "Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ" (ΕΕΑΑ ΑΕ) να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να παραμείνει μόνο φορέας υποδοχής των χρηματικών εισφορών των υπόχρεων επιχειρήσεων και της κατανομής τους στους ΟΤΑ, που εκτελούν την ανακύκλωση».

Αναφερόμενος στην καύση των απορριμμάτων τόνισε ότι το ΚΚΕ τοποθετείται σταθερά ενάντια σε αυτήν με τις όποιες παραλλαγές της (είτε βιολογική ξήρανση και θερμική επεξεργασία, είτε καύση). «Υποστηρίζει την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους».

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το οικονομικό κόστος σημείωσε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για τον περιορισμό των αντισταθμιστικών τελών στο αρχικό τους ύψος, του 1,5% των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ και παλεύει ώστε η κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με παράλληλη κατάργηση ανταποδοτικών τελών, που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία.

Αναφερόμενους στους εργαζόμενους, έθεσε την πάγια θέση του ΚΚΕ για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πραγματικά ΒΑΕ στους ΟΤΑ, χωρίς επασφάλιστρο. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες.

Επιστημονική ανάλυση για την κατάσταση στην Κρήτη

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη μίλησε ο Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης προτείνοντας ως πλέον ορθολογική, τη χρήση ενός κεντρικού εργοστασίου Αερόβιας Μηχανικής - Βιολογικής Επεξεργασίας, δηλ. μηχανικού διαχωρισμού και αερόβιας κομποστοποίησης, σχεδιασμένο να μεγιστοποιεί την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και να μην παράγει RDF. Η προτεινόμενη επεξεργασία, υπογράμμισε, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με οσμές, αέριες εκπομπές, υγρά απόβλητα και τοξικά κατάλοιπα, δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας και είναι ως εκ τούτου η πλέον κοινωνικά αποδεκτή.

Αναφερόμενος στο προτεινόμενο από την Περιφέρεια Κρήτης σύστημα επεξεργασίας σημείωσε ότι είναι περίπλοκη και προαιρετική και ανέφερε ότι: «Η δαπανηρή παραγωγή τόσο μεγάλων ποσοτήτων δευτερογενών καυσίμων, σε βάρος της ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, θα ήταν παράλογη εάν τα καύσιμα αυτά προορίζονταν για θάψιμο. Η παραγωγή τους καθιστά επομένως βέβαιη την πρόθεση ίδρυσης κεντρικής μονάδας καύσης».

Για το λόγο αυτό όπως επισήμανε: «Μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε ασυγκρίτως χειρότερο, σε περίπτωση όπου το παραγόμενο κομπόστ καταλήξει να θάβεται λόγω αδυναμίας χρήσης του στη γεωργία ή για αναπλάσεις εδαφών, όπως συμβαίνει στο εργοστάσιο της Λάρνακας. Τούτο καθιστά μονόδρομο την καύση και του κομπόστ, δηλαδή την καύση των πάντων, με εξαίρεση τη μικρή ποσότητα ανακυκλώσιμων που ανακτώνται. Θα πολλαπλασιαστεί η ταφή των δευτερογενών καυσίμων (στο SRF από το εργοστάσιο βιοξήρανσης, που ήδη θάβεται, θα προστεθεί και το RDF από υπόλοιπα εργοστάσια, και εύλογα θα τεθεί επιτακτικά το θέμα δημιουργίας και μονάδος καύσης».

Στην ημερίδα παρεμβάσεις επίσης έγιναν από τον Στέλιο Ορφανό, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, για το ρόλο της Περιφερειακής Διοίκησης και τη θέση του ΚΚΕ, και τον Μανώλη Νταγκουνάκη, δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά, γραμματέα Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων, ο οποίος μίλησε για τις «Εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Στην ημερίδα συμμετείχαν εργαζόμενοι από το χώρο της καθαριότητας των δήμων, σωματείων ΟΤΑ, εργαζομένων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ