Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η πρόκληση ολοκληρώνεται...

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για το περιβόητο επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε οικογένειας θα δίνεται το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από την περιοχή που διαμένει το κάθε νοικοκυριό. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και η οποία μπορεί να καθορίζει τις διαδικασίες είσπραξης του επιδόματος, δε δίνει όμως την παραμικρή απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία απλά δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Δικαίωμα επιδότησης έχουν:

  • Οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
  • Ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Με βάση το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας, επίδομα δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν, με βάση τις δηλώσεις του 2009, ακίνητα αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι το ποσό γίνεται 200.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και προκειμένου να υπολογίσει το επίδομα που του αναλογεί, οφείλει να γνωρίζει ότι η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, για την κάθε μία εκ των οποίων αναγνωρίζεται διαφορετικό επίπεδο κατανάλωσης σε λίτρα πετρελαίου, ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι νομοί της χώρας και η ανώτατη κατανάλωση σε λίτρα χωρίζονται στις εξής ζώνες:

  • ΖΩΝΗ Α: Περιλαμβάνονται οι Νομοί με το περισσότερο κρύο (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία) όπου ισχύει ανώτατη κατανάλωση στα 25 λίτρα το τ.μ.
  • ΖΩΝΗ Β: Στους Νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου μπαίνει πλαφόν κατανάλωσης στα 15 λίτρα ανά τ.μ.
  • ΖΩΝΗ Γ: Στους Νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας ισχύει ανώτατη κατανάλωση 8 λίτρα το τ.μ.
  • ΖΩΝΗ Δ: Στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού μπαίνει πλαφόν στα 5 λίτρα ανά τ.μ.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτου ζώνης χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου, η επιδότηση ορίζεται στα ...28 λεπτά του ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα και στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει κατοικία 100 τετραγωνικών, το ανώτατο επίδομα που δικαιούται για ολόκληρη τη σεζόν είναι:

ΖΩΝΗ Α: 700 ευρώ

ΖΩΝΗ Β: 420 ευρώ

ΖΩΝΗ Γ: 224 ευρώ

ΖΩΝΗ Δ: 140 ευρώ

Οι δικαιούχοι επιδόματος πρέπει να προστρέχουν στην ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ, ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κλπ.

Παράλληλα οι διαχειριστές πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, στην ίδια ιστοσελίδα δηλώνουν τα πλήρη στοιχεία των διαμερισμάτων που εκπροσωπούν.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει η υπηρεσία από τις εταιρείες διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στη συνέχεια το επίδομα θα καταβάλλεται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσα σε είκοσι μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ