Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Αποτέλεσαν το πρόσχημα για την αντιλαϊκή επίθεση

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου στη συζήτηση για την ...αντικειμενικότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Αφορμή για μία ακόμα αποπροσανατολιστική κόντρα γύρω από τα πραγματικά αίτια της κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης που επιχειρείται, αποτέλεσε χτες η ενημέρωση που παρείχε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. Υποστήριξε ότι τα στοιχεία των καταγραφών της στατιστικής υπηρεσίας το 2009 ήταν «εσφαλμένα», άρα έπρεπε να υπάρξει αναθεώρησή τους προσθέτοντας ότι «πρόβλημα θα ήταν, αν η ΕΛΣΤΑΤ θα σκεφτόταν να αποκρύψει τα στοιχεία και να μην κάνει αναθεώρηση. Αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό». Αναφορικά με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2010 ο Α. Γεωργίου την απέδωσε σε στοιχεία ερευνών για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε «κόντρα» στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρώην υπουργό Φ. Σαχινίδη, ο οποίος εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι «γκρίζες ζώνες της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας» ώστε να προκύψουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα για το ύψος του ελληνικού χρέους. Απαντώντας ο Χρ.Σταϊκούρας επέρριψε ευθύνες στην υπηρεσία, λέγοντας ότι «ήταν η ΕΛΣΤΑΤ εκείνη που αναθεώρησε την ύφεση στον προϋπολογισμό, από 3,5% σε 4,9%. Αυτό δεν είναι μικρή διαφοροποίηση» προσθέτοντας ότι «έγιναν αναθεωρήσεις ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπήρχαν αστερίσκοι από την Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία».

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι αυτό που προκύπτει από τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση είναι η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι τα στατιστικά στοιχεία διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε πως «αποτελεί πρόφαση η αναθεώρηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους για την αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή απαντά στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και στην ανάγκη θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ