Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Από τη Ζαλοκώστα στον... Υμηττό

To χάος στα ερτζιανά όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης. Η λειτουργία του αεροδρομίου, που ήταν το «έναυσμα» για να δοθούν οι άδειες και να μεταφερθούν οι κεραίες, αποδεικνύεται ότι ήταν «πλαστή».

Οι κεραίες, που σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία έπρεπε ν' απομακρυνθούν από τον Υμηττό, για την ασφάλεια του αεροδρομίου, παραμένουν προσωρινά, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το αίτημα, δηλαδή, των ιδιοκτητών ουσιαστικά γίνεται αποδεκτό. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία εδώ και τέσσερα χρόνια κωλυσιεργούν για τη δημιουργία του πάρκου κεραιών στην Πάρνηθα, που παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Ετσι, οι ιδιοκτήτες υπόσχονται να μειώσουν την ισχύ τους, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος στις πτήσεις των αεροσκαφών. Οπότε το δάσος των κεραιών καλά κρατεί εδώ και χρόνια στην κορυφή του Υμηττού και μάλιστα με «προδιαγραφές» ασυδοσίας.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να του υποδείξει επτά ακόμη σταθμούς, αφού στην Αττική εκτός από τις 20 συχνότητες υπάρχει δυνατότητα να δοθούν και άλλες οκτώ.

Με τις τραγελαφικές καταστάσεις που επικρατούν και με νομικά επιχειρήματα που από τις ίδιες τις πράξεις των αρμοδίων καταρρίπτονται, είναι αμφίβολο εάν τελικά η κυβέρνηση θα επιβάλει τελικά τη νομιμότητα στο ραδιοφωνικό τοπίο. Ενα τοπίο που δεν μπορεί να είναι νόμιμο αλλά χαώδες, αφού στην ουσία άδεια με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος θα πάρουν μόνο είκοσι σταθμοί. Οσο για τους υπόλοιπους, ο υπουργός επέλεξε το μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις από γνωστούς ιδιοκτήτες και «μεγάλους» ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στους υπόλοιπους, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί ο υπουργός να διακόψει τη λειτουργία. Και αυτό όμως είναι ανοιχτό, αφού η Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών ζητά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν να αυξηθεί.

Απ' ό,τι φαίνεται η συχνότητα της αναρχίας είναι δύσκολο να δεχτεί «παρεμβολές» από αποφάσεις που θα αποσαφηνίζουν πλήρως και με τις νόμιμες διαδικασίες το ραδιοφωνικό χώρο των ερτζιανών, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου γίνεται ο «συνωστισμός». Ο υπουργός Τύπου έβαλε το ΕΣΡ, κάτω από σύντομες διαδικασίες, ν' αποφασίσει και να του «υποδείξει» επτά σταθμούς, αφού όμως συγχρόνως έχουν προκηρυχτεί τρεις συχνότητες και «υπουργών θελόντων» θα προκηρυχτούν και άλλες πέντε. Τότε - εάν και πότε - το ΕΣΡ θα κληθεί εκ νέου να δώσει πάλι οκτώ άδειες, αυτή τη φορά βάσει των προϋποθέσεων που ενδεχομένως αναφέρονται σε διατάξεις νέου νόμου που θα «σχεδιάσει» το υπουργείο Τύπου.

Ενα αλαλούμ που κανείς δε γνωρίζει την αρχή και το τέλος του. Μια μετέωρη κατάσταση που, ακόμη και με το πρόσχημα της λειτουργίας του αεροδρομίου, φέρει τα «σημάδια» των συναλλαγών και της αποφυγής της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Ο υπουργός Τύπου αφού νύχτα επιχείρησε να φέρει στη Βουλή τροπολογία «κληρώσεων» σταθμών, μετά από τις αντιδράσεις, την πήρε πίσω και σκέφθηκε κάτι πιο ανώδυνο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Το πολιτικό «κόστος» να το αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα κληθεί να αφαιρέσει το «αγκάθι» της ισοβαθμίας των τριών σταθμών, με επαναξιολόγηση των τριών σταθμών ΣΚΑΪ, ALPHA NEWS και «Ράδιο Σίτι». Το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΣΡ φαίνεται πως αποφάσισε τη 19η θέση να την καταλάβει ο ΣΚΑΪ και την 20ή ο ALPHA NEWS. Εκτός, δηλαδή, μένει το «Ράδιο Σίτι», το οποίο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα έγγραφα που έχει αποστείλει ο υπουργός Τύπου, θα καταλάβει την 28η θέση. Το ΕΣΡ θα πρέπει να «υποδείξει» στον υπουργό, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο, και τους υπόλοιπους επτά. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι οι επτά που θα λειτουργήσουν στο «μεταβατικό στάδιο» - όπως υποστηρίζει ο Δ. Ρέππας - πρέπει να επιλεγούν από το ΕΣΡ και μάλιστα με κριτήρια που θα θέσει το ίδιο. Οι «τυχεροί» θα προταθούν από το ειδικό κλιμάκιο και η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα από την Ολομέλειά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ