Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ
Στα τάρταρα οι μισθοί, στα ύψη η «ανταγωνιστικότητα»

Στο 33% η επίσημη ανεργία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, «χάθηκαν» 750.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Κατρακύλα 22% σε μισθούς - μεροκάματα.

Στο 33% φτάνει το ποσοστό της επίσημης ανεργίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε περισσότερες από 750.000 φτάνουν οι θέσεις εργασίας που «χάθηκαν» τα τελευταία χρόνια, ενώ η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ από το 2009, όταν εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα της καπιταλιστικής κρίσης, μέχρι και σήμερα ξεπερνά το 21%. Σε ρυθμούς κλιμακούμενης βύθισης συνεχίζουν οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά της εργοδοσίας (λεγόμενο εργατικό κόστος). Με φόντο τη «στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της μαζικής πτώχευσης των λαϊκών νοικοκυριών, η οποία ωστόσο θεωρείται... ελεγχόμενη χρεοκοπία, η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, έχει ανακτηθεί και αποκατασταθεί στα επίπεδα του έτους 2000, δηλαδή στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την ένταξη στη λυκοσυμμαχία του λεγόμενου «κοινού νομίσματος», της Ευρωζώνης.

Τα παραπάνω είναι το «ζουμί» μελέτης από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία ο επίσημος πληθωρισμός εξαιτίας της παραγωγικής δομής, που χαρακτηρίζεται από «περιορισμένη μεταποιητική βάση», διαμορφώνεται σε ψηλότερα επίπεδα και εξαρτάται από το επίπεδο τιμών των εισαγόμενων εμπορευμάτων που αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών του πληθυσμού.

Ειδικότερα:

Επίσημη ανεργία. Η βίαιη «προσαρμογή στην 3ετία 2010-2012 αύξησε το ποσοστό κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, πάνω από το 17% του καταγραμμένου εργατικού δυναμικού. Οι «απώλειες» θέσεων εργασίας ξεπερνούν τις 750.000. Σύμφωνα με τη μελέτη το επίπεδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα φτάνει στο 33%.

Μισθοί - μεροκάματα. Η σωρευτική υποχώρηση στην 3ετία (2010-2012) υπολογίζεται στο 22%, με το μεγαλύτερο μέρος της να έχει διαμορφωθεί μέσα στο 2012 (13% σε ετήσια βάση). Οπως σημειώνουν οι «νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα τέλη του 2011 και ειδικά το 2012 ενίσχυσαν την ευελιξία στην αγορά εργασίας σε πρωτοφανή επίπεδα για τη χώρα» και συμπεραίνουν πως η «εξέλιξη» ισοδυναμεί με «πλήρη αναστροφή της αύξησης του κόστους εργασίας τη δεκαετία που ακολούθησε την είσοδο στην ΟΝΕ», «βοηθώντας ουσιαστικά την εσωτερική υποτίμηση».

«Ανταγωνιστικότητα». Σε διαδικασία συρρίκνωσης περιμένουν το λεγόμενο «μοναδιαίο κόστος εργασίας», δηλαδή το δείκτη με τον οποίο τα επιτελεία των καπιταλιστών μετράνε το «μισθολογικό κόστος» για κάθε μονάδα παραγόμενου εμπορεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεραίνουν ότι ο στόχος τους για μείωση 15% στην περίοδο μέχρι το 2015 θα έχει επιτευχθεί 2 χρόνια νωρίτερα, το 2013...

Επίσημος πληθωρισμός. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λόγοι που συντήρησαν τις «πληθωριστικές πιέσεις», σχετίζονται με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, τους φόρους κατανάλωσης, στην αύξηση των τιμών ενέργειας, την ανοδική πορεία εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών. Ειδική αναφορά κάνουν στην τροφοδότηση του πληθωρισμού από τις εισαγωγές - εμπορεύματα έτοιμα για κατανάλωση, ενδιάμεσα αγαθά και πρώτες ύλες που προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών -, για τα οποία υπολογίζουν την αξία τους στο 12,7% του παραγόμενου ΑΕΠ! Το ψηλό ποσοστό του εισαγόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τη μελέτη, αντανακλά, την παραγωγική δομή της χώρας που «χαρακτηρίζεται από περιορισμένη μεταποιητική βάση, με σχετικά χαμηλή προστιθέμενη αξία». Για την επόμενη 2ετία περιμένουν ότι η διεργασία της εσωτερικής υποτίμησης θα οδηγήσει και σε «αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ