Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από την «Εφημερίδα του Ρήνου» στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»

Στη συνάντηση, στη γέννηση μιας υποδειγματικής φιλίας και στα πρώτα βήματα της κοινής πορείας των Κ. Μαρξ - Φ. Ενγκελς για τη θεμελίωση της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του προλεταριάτου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», με αφορμή την επέτειο γέννησης του Φ. Ενγκελς στις 28 Νοέμβρη 1820.

Ο Φρίντριχ Ενγκελς γεννήθηκε στη Βάδη της Ρηνανίας στις 28 Νοέμβρη του 1820. Ο πατέρας του ήταν εργοστασιάρχης υφαντουργίας. Φοίτησε στο κολέγιο της Βάδης και έπειτα στο λύκειο της Ελμπερφελντ, αλλά δεν αποφοίτησε, καθώς παρά τη δική του επιθυμία, ο πατέρας του τον ήθελε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Ετσι εργάσθηκε για ένα χρόνο στο γραφείο του πατέρα του και από το 1838 ως το 1841 σε ένα μεγάλο εμπορικό οίκο της Βρέμης, όπου και συνδέθηκε με ένα όμιλο ριζοσπαστών διανοουμένων, ενώ άρχισε να διαβάζει και γερμανική Φιλοσοφία και ιδιαίτερα τα έργα του Χέγκελ.

Την άνοιξη του 1841, ο Ενγκελς έφυγε από τη Βρέμη για το Βερολίνο, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα στο πανεπιστήμιο της πόλης, με αποτέλεσμα να προσχωρήσει στο ρεύμα των νεοχεγκελιανών, το ρεύμα, δηλαδή, των οπαδών του Χέγκελ, που προσπαθούσαν από τη φιλοσοφία του να βγάλουν επαναστατικά και αθεϊστικά συμπεράσματα.

Από το Μάρτη έως το Δεκέμβρη του 1842, υπήρξε συνεργάτης της «Εφημερίδας του Ρήνου», διευθυντής της οποίας, τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, έγινε ο Μαρξ, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ενγκελς τον Νοέμβρη του 1842 και του ζήτησε να στέλνει ανταποκρίσεις από το Μάντσεστερ στο οποίο θα έμενε. Ζώντας στο Μάντσεστερ ο Ενγκελς έρχεται σε επαφή με το εργατικό κίνημα της εποχής και τις σοσιαλιστικές ιδέες.

Το 1844, ο Ενγκελς δημοσίευσε, στα «Γαλλογερμανικά Χρονικά» που διηύθυνε ο Μαρξ και έβγαιναν στο Παρίσι, μια «Κριτική μελέτη πάνω στην Πολιτική Οικονομία», δοκίμιο που ο Μαρξ χαρακτήρισε σαν αριστοτεχνική σκιαγράφηση μιας νέας Πολιτικής Οικονομίας. Στα τέλη Αυγούστου του 1844, ο Ενγκελς και ο Μάρξ συναντήθηκαν ξανά στο Παρίσι, θέτοντας τα θεμέλια μιας συγκλονιστικής φιλίας, ενώ την ίδια περίοδο έγραψαν μαζί το έργο «Η Αγία Οικογένεια», ένα κείμενο που έβαλε τα θεμέλια της επαναστατικής υλιστικής αντίληψης για την ιστορία και την προοπτική του σοσιαλισμού.

Το 1845 ο Ενγκελς δημοσίευσε το σπουδαίο έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», ενώ την άνοιξη της ίδιας χρονιάς εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, που έμενε τότε ο Μαρξ και έγραψαν μαζί τη «Γερμανική Ιδεολογία», «ξεκαθαρίζοντας», όπως έγραψε ο Ενγκελς «πραγματικά τους λογαριασμούς μας με την προηγούμενη φιλοσοφική μας συνείδηση».

Οι Μαρξ και Ενγκελς ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση «Ενωση Δικαίων», την μετέπειτα «Ενωση των Κομμουνιστών», η οποία μετετράπη σε επαναστατικό - διεθνιστικό πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης, στα 1847. Η σημαντικότερη συμβολή τους ήταν η επεξεργασία του πρώτου Προγράμματος προλεταριακού κόμματος, που έμεινε στην Ιστορία ως «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ