Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Η μείωση των κονδυλίων, θηλιά για τα ερασιτεχνικά σωματεία»

Με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική «το δικαίωμα στον αθλητισμό γίνεται πολυτέλεια και εμπόρευμα για λίγους» και ολοένα πιο ταξικό. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, στο πλαίσιο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές των κονδυλίων για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, υποστήριξε ότι «η κρίση που σήμερα βιώνουμε επηρεάζει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και τον αθλητισμό». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα κονδύλια για τον Αθλητισμό μειώθηκαν «από 205 σε 66 εκατομμύρια». Παράλληλα, πάντως, σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε ούτε ένα ευρώ σε ανώνυμη εταιρεία», υποστηρίζοντας ότι ενισχύονται αποκλειστικά τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Αναπτύσσοντας την Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «εμείς όταν μιλάμε για αθλητισμό εννοούμε τον σωματειακό και σχολικό και όχι τις μπίζνες που γίνονται στον αθλητισμό», αναφέροντας ότι γι' αυτούς τους τομείς υπάρχει «μείωσης της τάξης του 50%», αφού «μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό των 5 - 6 εκατομμυρίων ευρώ σε ομοσπονδίες και σωματεία». Ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι «ως συνέπεια αυτής της πολιτικής θα είναι τα σωματεία να μην μπορούν να διοργανώσουν τις δραστηριότητές τους» και «οι αθλητές και οι γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους». Προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν σωματεία που θα κλείσουν», προσθέτοντας ότι «η χορηγία δεν αποτελεί τη λύση». Θα γίνει - συνέχισε ο Γ. Γκιόκας - «κριτήριο επιβίωσης των σωματείων η δυνατότητά τους να προσελκύσουν επενδύσεις, τζόγος κ.λπ. είτε να συνδεθούν με επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

Επίσης, θύμισε ότι σήμερα τα δημόσια «αθλητικά κέντρα επιβάλλουν ενοίκια στα σωματεία», τονίζοντας πως «το δικαίωμα στον αθλητισμό γίνεται πολυτέλεια και εμπόρευμα για λίγους». Ο Γιάννης Γκιόκας σχολίασε την αντίληψη «που λέει ότι σήμερα, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να πληρώνει το κράτος για τον αθλητισμό, επειδή είναι χόμπι», τονίζοντας πως ο αθλητισμός «είναι ανάγκη, συνδέεται με την υγεία, τη διαμόρφωση προσωπικότητας και τη θωράκιση των νέων ανθρώπων από μια σειρά εξαρτήσεων». Πρόσθεσε ότι «πρέπει το κράτος να εξασφαλίζει το να παρέχεται δωρεάν σε όλο το λαό» και «οι λαϊκές οικογένειες, οι νέοι πρέπει να το διεκδικήσουν». Τέλος, όσον αφορά τις παροχές προς τους επιχειρηματίες του αθλητισμού θύμισε ότι, ενώ ο «ερασιτεχνικός αθλητισμός ζούσε και ζει με ψίχουλα, έχουν δοθεί στις αθλητικές ΑΕ τεράστια ποσά μέσω ρυθμίσεων χρεών, παραχώρησης σταδίων κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ