Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασπρόμαυρη... ζωή

Συνεχίζεται ως τις 13 Δεκεμβρίου, η έκθεση σχεδίων - ζωγραφικής της Εύας Μελά «ξεΡιζωμένοι», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (παλιό πιλοποιείο Πουλόπουλου, Ηρακλειδών 66 στο Θησείο, Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3452.150).

Το θέμα επισημαίνει τον ξεριζωμό των λαών από τη χώρα τους, από τη δουλειά τους, από τη ζωή τους την ίδια. Ξεριζωμό που ασελγεί πάνω στις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Ξεριζωμό που προκαλεί η ανεργία, η φτώχεια, το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων και το ξεπούλημά τους. Η δουλειά που παρουσιάζεται είναι σχέδια και ζωγραφική που έγιναν στο εργαστήριο, με θέμα τον άνθρωπο της δουλειάς, τον άνεργο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα. Επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστικη Ζώνη Περάματος και στους μετανάστες είτε ως εργαζόμενους στην υπερεκμετάλλευση, είτε μέσα στις δυσκολίες μιας ζωής υπό διωγμόν, στην παράνομη παραμονή, στα κρατητήρια, στο δρόμο, στο κυνηγητό, στις επιχειρήσεις - «σκούπα», στα κέντρα κράτησης... Πρόκειται για έργα σε χαρτί ή πανί, φτιαγμένα με κάρβουνο, μαυρόασπρα. Η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά πορτρέτων, με χρώμα.

Στην έκθεση συμμετέχει ο ζωγράφος Νίκος Χριστοφοράκης, παρουσιάζοντας το ίδιο θέμα από μιαν άλλη σκοπιά, κάνοντας πιο ολοκληρωμένη έτσι την προσέγγιση της έκθεσης στο θέμα της, με το έργο - εγκατάσταση «Μες στη βαλίτσα έβαλα όλα τα υπάρχοντά μου...».

Οπως ο ίδιος σχολιάζει: «....αν και τη βαλίτσα θα τη συνδέαμε με το ταξίδι του ανθρώπου σε μέρη που επισκέπτεται για να γνωρίσει, να δημιουργήσει, να ψυχαγωγηθεί, και να κουβαλά μέσα σ' αυτή τα απαραίτητα για την ευπρεπή κοινωνική συναναστροφή του, τη βρίσκουμε και σε σκηνές όπου τίποτε δε θυμίζει χαρά, παρά είναι γεμάτες αγωνία, πόνο, θλίψη, καταστροφή, ακόμη και θάνατο. Βιαίως ερχόμαστε σε επαφή σήμερα, αλλά και με την απειλή να πάθουμε τα ίδια, με τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τα οικεία, κατ' επανάληψη της Ιστορίας, όχι απαραίτητα κατ' απαίτησή της. Διωγμένοι από τον τόπο τους, από τις εστίες, πορεύονται, έχοντας μαζί τους, εν τέλει, ό,τι η μνήμη χώρεσε».

Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Σάββατο:10.00 - 20.00. Κυριακή: 10.00 - 14.00. Δευτέρα κλειστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ