Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εφετείο δίνει «τράτο» στην Αργεντινή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης έβαλε «πάγο» στην απόφαση του δικαστή Τόμας Γκρίζα του Μανχάταν, ο οποίος ζητούσε την άμεση εξόφληση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου των «αντισταθμιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου» (hedgefunds) που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του αργεντινού χρέους, δηλαδή του ελιγμού που έκαναν οι κυβερνήσεις Κίρσνερ, προκειμένου οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες να έχουν λιγότερες ζημιές από τη χρεοκοπία του 2001. Φυσικά, από όλους αυτούς τους χειρισμούς ελάχιστα πράγματα άλλαξαν ουσιαστικά για τα λαϊκά στρώματα.

Η απόφαση του 2ου Ομοσπονδιακού Εφετείου, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Γκρίζα, δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση της Αργεντινής μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για την αναδιάρθρωση του χρέους, που έγινε σε δύο στάδια το 2005 και το 2010, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών.

Οι κάτοχοι του 7% που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση απαιτούν να εισπράξουν 11 δισ. δολάρια εκ των οποίων το 60% κατά κύριο λόγο σε «hedge funds», διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης, ενώ το υπόλοιπο 40% (4,4 δισ. δολάρια) βρίσκεται στα χέρια «θεσμικών επενδυτών» στις ΗΠΑ και διέπονται από το ευρωπαϊκό ή το Δίκαιο της Αργεντινής. Η απόφαση του Εφετείου στηρίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που θέλει να αποφύγει αναταραχή στις αγορές, αφού τυχόν απόφαση άμεσης εξόφλησης, δεν θα αφορούσε μόνο αργεντίνικα κεφάλαια αλλά και δέσμευση λογαριασμών άλλων χωρών. Φυσικά, η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά με διευθετήσεις μεταξύ καπιταλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ