Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Ολιβερ Τουίστ»

Πιστός στον συγγραφέα του ομότιτλου κλασικού μυθιστορήματος του Κάρολου Ντίκενς (1812 - 1870) στάθηκε ο Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία της δραματικής ταινίας «Ολιβερ Τουίστ», που θα μεταδώσει απόψε στις 20.10 η ΕΤ-1.

Ο ορφανός Ολιβερ Τουίστ μεγαλώνει σε ένα σκοτεινό και απάνθρωπο ίδρυμα στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, στο οποίο διαφεντεύει ο πανούργος κύριος Μπαμπλ. Μην αντέχοντας να φορά κουρέλια και να τρώει συνεχώς άνοστο χυλό, ο Ολιβερ απαιτεί περισσότερο και καλύτερο φαγητό για εκείνον και τους φίλους του, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί αυστηρά. Αποφασισμένος να μην ανεχτεί άλλη εκμετάλλευση στο ίδρυμα, κατορθώνει να αποδράσει. Σύντομα, όμως, μένει χωρίς λεφτά περιφερόμενος άσκοπα στους δρόμους του Λονδίνου. Μπλέκει στα δίχτυα του πονηρού Φέιγκιν που είναι μέλος μιας συμμορίας μικρών πορτοφολάδων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται μεγάλος διαρρήκτης υπό την καθοδήγηση του ανελέητου Μπιλ Σάικς. Υστερα από μια αποτυχημένη ληστεία, θα συνειδητοποιήσει ξαφνικά ότι, αν θέλει να ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή, πρέπει να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα της μητέρας του... Η ταινία τιμήθηκε με ένα βραβείο ενώ προτάθηκε για άλλα τρία.

O Ολιβερ Τουίστ, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1837, σε εβδομαδιαίες συνέχειες, σε περιοδικό της εποχής, με τον τίτλο: «Η πρόοδος του παιδιού της ενορίας». Αποτελούσε ένα επικριτικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω σε έναν νέο «νόμο για τη φτώχεια», που ψήφισε η τότε κυβέρνηση, το 1834, όπου οι άποροι εργάτες έπαιρναν - για να επιβιώσουν - ένα μικρό «βοήθημα».

Παίζουν: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μπάρνεϊ Κλαρκ, Τζέιμι Φόρμαν, Εντουαρντ Χάρντγουικ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ