Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - «G20»
Ανέλαβε την προεδρία

Το Μεξικό παρέδωσε τις αρμοδιότητες της προεδρίας των είκοσι ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών («G20») στη Ρωσία. Η ρωσική προεδρία ξεκίνησε επίσημα από χτες και διαρκεί για ένα χρόνο. Η ανάληψη της προεδρίας από τη Ρωσία θα χρησιμοποιηθεί από τη ρωσική αστική τάξη για να αναβαθμίσει τη θέση της στις διεθνείς οργανώσεις, κάτω από το επιχείρημα της «εξυγίανσης της παγκόσμιας οικονομίας» και του «εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων».

Το 2013, η Ρωσία για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των «G20» κι ως προτεραιότητες προβάλλει την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, την αναζήτηση νέων πηγών επενδύσεων, την προώθηση της απασχόλησης και την τελειοποίηση της λειτουργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Να σημειωθεί πως στη Σύνοδο Κορυφής των «G20» στη μεξικανική πόλη Λος Κάμπος έγινε λόγος για την ανάγκη της ενίσχυσης του ΔΝΤ. Οι ηγέτες των χωρών της ομάδας των «G20» έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθούν στο ΔΝΤ επιπρόσθετα 456 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι «ανερχόμενες οικονομίες» της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) θέτουν το ζήτημα της «αναπροσαρμογής» της λειτουργίας του ΔΝΤ και της ενίσχυσης του ρόλου τους.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ