Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για τους... κλειστούς χώρους χρήσης

«

Τέτοιοι πολύτιμοι χώροι προένταξης λειτουργούν ήδη από πολλά χρόνια με αναγνωρισμένη διεθνώς επιτυχία και αποτελεσματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Ελβετία»... ανέφερε μεταξύ άλλων πριν τρεις μέρες η «Αυγή» - εκφράζοντας και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - για το φασιστικής έμπνευσης εγχείρημα που θέλει τους χρήστες ναρκωτικών να κλείνονται σε συγκεκριμένους χώρους ώστε να κάνουν νόμιμα και μόνιμα χρήση, οι καλοί νοικοκυραίοι να μην ενοχλούνται πια αφού δε θα βλέπουν το πρόβλημα που θα είναι κρυμμένο κάτω από το χαλί, και κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη να υπονομεύεται και να ακυρώνεται.

Ετσι, μετά την παταγώδη αποτυχία της μεταφοράς των προγραμμάτων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, που έγινε με το πρόσχημα «της εξάλειψης της λίστας αναμονής» σε αυτά, το ίδιο πρόσχημα αξιοποιείται και για τη δημιουργία χώρων ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ - όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού - λειτουργούν δίπλα σε σκουπίδια, νεκροτομεία, εντελώς ακατάλληλους χώρους, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ακόμη και τα απαιτούμενα αντιδραστήρια για τις τοξικολογικές εξετάσεις και αναλώσιμα υλικά θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούν τα προγράμματα. Ωστόσο η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ισχυρίζεται ότι η δημιουργία των κλειστών χώρων χρήσης υπαγορεύεται από την... «ηθική του ΟΚΑΝΑ»! Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει αναλάβει η τρικομματική κυβέρνηση, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους), ενώ υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. κι έχει όντως επαναληφθεί στην Ελβετία, στο γνωστό πάρκο της Ζυρίχης, όπου όμως οι αρχές αναγκάστηκαν να το κλείσουν, καθώς μέσα σε λίγα μόνο χρόνια μετατράπηκε σε κόλαση ζωντανών νεκρών.

Στον αντίποδα τέτοιων χώρων λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας - πολύ λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες εξαιτίας και πάλι της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής - χώροι όπως το «OFF CLUB» του ΚΕΘΕΑ, όπου οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας, στέγασης, διατροφής, νομικής υποστήριξης, κοινωνικής φροντίδας, με μοναδική προϋπόθεση να μην κάνουν χρήση και διακίνηση ναρκωτικών όσο διάστημα βρίσκονται εκεί. Το εξειδικευμένο προσωπικό χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο χώρο ως ευκαιρία για να ξυπνήσει κίνητρα στο χρήστη και να θελήσει να βελτιώσει τη ζωή του, ξεκινώντας από απλά πράγματα (να φορέσει καθαρά ρούχα) με απώτερο σκοπό την απεξάρτηση.

«

Το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ δε συμφωνούν με τη δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας. Οι λόγοι είναι επιστημονικοί, κοινωνικοί, νομικοί και ηθικοί (...) Ποια θα είναι η ωφέλεια για τους ίδιους τους χρήστες και την κοινωνία, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση υπερβολικής ή νοθευμένης δόσης, πόσο μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της κοινωνικής όχλησης; Μήπως τελικά η ελεγχόμενη χρήση θέτει εμπόδια στην κινητοποίηση για απεξάρτηση και θεραπεία;» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε απαντητική επιστολή τους προς την «Αυγή» το ΚΕΘΕΑ και το «18 ΑΝΩ», φορείς που μετρούν πολλά χρόνια στο χώρο της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης και έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτα ποσοστά επιτυχίας.

Είναι ξεκάθαρο - και μετά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή για νέες περικοπές στον προϋπολογισμό των φορέων που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση - ότι στόχος της κυβέρνησης και των ιδεολογικών της συνοδοιπόρων είναι να «κόψει τα πόδια» στην απεξάρτηση και την πρόληψη. Να νομιμοποιήσει και να πριμοδοτήσει κάθε μορφή καταστολής και κοινωνικού ελέγχου. Να δημιουργήσει στρατιές εξαρτημένων νέων που θα ζουν και θα πεθαίνουν εξαρτημένοι.


Ε. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ