Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟικός συναγερμός
  • Ξεκινούν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου
  • Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Λευκό Πύργο, το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Ξεκινούν αύριο στις 10 το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, που θα κορυφωθούν με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Κυριακή 25 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ξεκινούν με τη διήμερη συνάντηση βαλκανικών κινημάτων και κομμάτων που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι εργασίες της διήμερης συνάντησης στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες αλλά και διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες, εκπρόσωποι κομμάτων κλπ., θα ανοίξουν με χαιρετισμό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή κομμάτων και κινήσεων από τη γειτονική χώρα.

«Οι επιστήμονες θα πρέπει να δίνουν το παρών σε κάθε εκδήλωση η οποία είναι κοντά στα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα. Με την έννοια αυτή οι αναλύσεις των ζητημάτων των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της πρόσφατης κρίσης, η αποτίμηση της επέμβασης του ΝΑΤΟ και η εκτίμηση των εξελίξεων όπως προδιαγράφονται ως παρενέργειες αυτής της επέμβασης μαζί με μια σειρά βέβαια από τοπικούς παράγοντες και αιτίες, εμπίπτει στα επιστημονικά ενδιαφέροντά μου, συνεπώς αισθάνομαι ότι έχω να συνεισφέρω κάτι το οποίο προσπαθώ να το κρατήσω σε επιστημονικά επίπεδα, ξεφεύγοντας όσο είναι δυνατό σε ένα τόσο πολιτικά φορτισμένο θέμα, από πολιτικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, μιλώντας για τη συμμετοχή του στις εργασίες.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ σημείωσε: «Φοβάμαι ότι βιώνουμε τα αποτελέσματα της ασύνετης τροφοδότησης από την επέμβαση του ΝΑΤΟ και γενικότερα από την πολιτική των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων δυνάμεων, του αλβανικού αλυτρωτισμού. Ενός αλυτρωτισμού που φορείς του δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο οι ίδιοι οι Αλβανοί όσο δυναμικές εξτρεμιστικές μειοψηφίες που δυστυχώς βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στις περιοχές που κατοικούν Αλβανοί, κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, στα Σκόπια και στη Νότια Σερβία». Και καταλήγοντας ο Β. Καρακωστάνογλου πρόσθεσε πως «ουσιαστικά επιχειρείται η χειραγώγηση των αλβανικών πληθυσμών σε κατεύθυνση ριζοσπαστικοποίησής τους και αμφισβήτησης των κρατικών τάξεων στις οποίες διαβιούν σε γειτονικά προς την Αλβανία κράτη».

Συλλαλητήριο

«Δυο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται. Και αυτό το φέρνουν στην επιφάνεια ιδιαίτερα έντονα και αποκαλυπτικά οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η παρουσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αλλά επέκτεινε παραπέρα τον πόλεμο. Πλέον κανένας πολίτης, κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος δεν μπορεί να εφησυχάζει», αναφέρει ο Ν. Χριστάνης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Μιλώντας για το συλλαλητήριο της Κυριακής 25 Μάρτη που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Λευκό Πύργο, με το οποίο θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις υπογραμμίζει: «Σ? αυτό το συλλαλητήριο μπορούν να συναντηθούν πλατιές λαϊκές δυνάμεις. Εμείς λέμε πως μόνη λύση είναι ο μαζικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας. Και καλούμε το λαό να απαιτήσουμε όλοι μαζί να επιστρέψουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και σε κάθε περίπτωση να μην στείλει η Ελλάδα στρατεύματα στην ΠΓΔΜ ή και σε άλλη βαλκανική χώρα».

Στο κάλεσμα του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου ανταποκρίθηκε η Επιτροπή Ειρήνης Σερρών που ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Μάλιστα οργανώνει αναχώρηση με λεωφορεία στις 9.30 το πρωί της Κυριακής μπροστά από το γραφείο τουρισμού του ΚΤΕΛ.

Στο μεταξύ τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, που στηρίζει τη διοργάνωση των τριήμερων εκδηλώσεων, αυτές τις μέρες βρίσκονται σε πανεξόρμηση. Καθημερινά αλωνίζουν κυριολεκτικά τους εργασιακούς χώρους, και εξορμούν σε πλατείες, σε σχολεία, σε κάθε χώρο όπου μπορούν να συναντηθούν με τους πολίτες και να μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια προπαγάνδας με πανό με συνθήματα σε τοίχους.

Μια φωτογραφία - χίλιες λέξεις

Στο πλαίσιο του τριημέρου αντιμπεριαλιστικής δράσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 23 Μάρτη, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα παρουσιασθεί ένα θεατρικό δρώμενο, μια θεατρική διαδρομή αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821 και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των βαλκανικών λαών. Γι? αυτή την εκδήλωση συνεργάστηκαν τα μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και οι καλλιτέχνες της πόλης: Λάζαρος Ανδρέου, Σάκης Παπαδημητρίου, Αννα Σιταρίδου, Ρούλα Παντελίδου, Δημήτρης Αραμπατζόγλου, Νίκος Παναγιωτίδης, Ελένη Μακίσογλου, Κώστας Γακίδης, Βασίλης Νταραμάρας. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης κάνει ο Βασίλης Κασούρας.

Επίσης το διήμερο 23-24 Μάρτη (Παρασκευή και Σάββατο) στο κτίριο Α΄ της αποθήκης Β΄ του λιμανιού θα λειτουργεί αντιπολεμική έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τους βομβαρδισμούς και τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, έκθεση ζωγραφικής μαθητών από τη Ρουμανία και έκθεση σκίτσου με έργα Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων.

Παράλληλα λοιπόν με όλες τις άλλες δραστηριότητες του τριημέρου, διοργανώνεται διήμερη έκθεση μέσα από την οποία γίνεται αναδρομή στη δράση των κομμουνιστών και της νεολαίας, αποτυπώνεται το απάνθρωπο αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με συγκλονιστικές φωτογραφίες.

«Πρέπει να πούμε ότι καμία αποθήκη του λιμανιού και κανένας άλλος χώρος δεν μπορεί να χωρέσει ούτε καν φωτογραφικά τη δράση που αναπτύχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΟΘ του ΚΚΕ και το κίνημα ειρήνης, της νεολαίας και των γυναικών της πόλης και της χώρας γενικότερα», αναφέρει σε δήλωσή της η Σ. Μωυσίδου, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Και διευκρινίζει πως «γι? αυτό και με πολύ μεγάλη δυσκολία επιχειρήθηκε να γίνει επιλογή. Ετσι τα εκθέματα είναι μεν αντιπροσωπευτικά, αλλά αφορούν ένα μέρος μόνο των μεγάλων αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ