Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Στραγγαλίζει» τους αγρότες

Παρέμβαση της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης

Η Αγροτική Τράπεζα δε δίνει ούτε καν καλλιεργητικά δάνεια σε όσους παραγωγούς έχουν μικρό εισόδημα και πολλά χρέη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας ν' αδυνατούν να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους! Ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση, καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και πάρα πολλοί δε δανειοδοτούνται από την ΑΤΕ για να αγοράσουν σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρματα κι άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια και να μπορέσουν να σπείρουν, ώστε να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για να ζήσουν την οικογένειά τους.

Τραγική διαμορφώνεται η κατάσταση στη Θεσσαλία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών - στην Καρδίτσα υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 70% (!) - αποκλείεται από τη δανειοδότηση, μην πληρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΑΤΕ, αφού η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι καταστροφές στην παραγωγή που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει το αγροτικό εισόδημα και καταχρεώσει τον αγροτικό κόσμο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί τις αντιδράσεις των αγροτών - προχτές συνεδρίασε κι ασχολήθηκε με το πρόβλημα η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κι ανάλογες συνεδιάσεις αναμένονται από τους άλλους αγροτικούς φορείς της περιοχής - που ετοιμάζονται να ξεσηκωθούν εναντίον της ΑΤΕ και της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να έχουν εισόδημα για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.

Είναι φανερό ότι η ΑΤΕ λειτουργεί ως ένα από τα «πολιτικά εργαλεία» της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να προχωρήσουν πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η παράδοση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα εξελιχθούν σε «νεοτσιφλικάδες».

Η ΠΑΣΥ

Σε ανακοίνωσή της για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στον αγροτικό κόσμο, η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), αναφέρει: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η ΑΤΕ, με τις εγκυκλίους που καταργούν την αλληλέγγυα ευθύνη των συνεταιρισμών και διαβαθμίζουν δανειοληπτικά τους αγρότες αναλόγως της οικονομικής κατάστασής τους, έχουν ως αποτέλεσμα να μένει εκτός δανειοδότησης η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτή η κατάσταση έρχεται ως αποτέλεσμα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Χρηματιστηρίου. Τα κριτήρια χρηματοδότησης που τίθενται είναι καθαρώς τραπεζικού χαρακτήρα και άκρως εμπορικά. Σχετίζονται, πλήρως κι αποκλειστικώς, με την περιβόητη "δανειοληπτική ικανότητα", η οποία καθορίζεται με βάση το ύψος του εισοδήματος του αγρότη και το βαθμό ανταπόκρισής του στην "υποχρέωση" εξόφλησης, εγκαίρως και συνολικώς, των παλαιών χρεών του προς την ΑΤΕ.

Αυτή η "νέα πολιτική" της Αγροτικής Τράπεζας δημιουργεί, ήδη, τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες που έχουν μικρό εισόδημα και πολλά χρέη και οι οποίοι, αποκλειόμενοι από τη δανειοδότηση ακόμα και για την αγορά καλλιεργητικών μέσων κι εφοδίων - σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κ.ά. - στην αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αδυνατούν να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Βεβαίως, για τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και τη συσσώρευση των αγροτικών χρεών δεν ευθύνεται ο αγροτικός κόσμος, αλλά:

  • Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μειώνει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και, ταυτόχρονα, αυξάνει το κόστος παραγωγής.
  • Η τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, που συντελείται με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τους τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια και, πολλές φορές, καταλήγει στην "απαλλοτρίωση" των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών.
  • Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή που οφείλονται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην έλλειψη έργων υποδομής - π.χ. λειψυδρία - σε θεομηνίες (πλημμύρες, χαλάζι, ανεμοθύελλες κ.ά), ακόμα και σε ασθένειες.

Η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν:

  • Να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος της ΑΤΕ και να αρθούν όλοι οι άκριτοι, άδικοι και αντιπαραγωγικοί περιορισμοί στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να παρέμβει ΤΩΡΑ η κυβέρνηση στην ΑΤΕ για να δοθούν ΑΜΕΣΑ καλλιεργητικά δάνεια σε όλους τους αγρότες που τα ζητούν, ανεξαρτήτως της "δανειοληπτικής ικανότητάς" τους.
  • Να επανέλθει ο θεσμός της αλληλέγγυας ευθύνης, για να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες μέσα από τους συνεταιρισμούς.
  • Να σταματήσει αμέσως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, να παραμείνει η τράπεζα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως εξειδικευμένος φορέας αγροτικής πίστης και να αναβαθμιστούν τα κοινωνικά, αναπτυξιακά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της για να είναι πραγματικός μοχλός στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ