Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Οσκαρ Νιμέγιερ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς το Βραζιλιάνικο ΚΚ και το ΚΚ Βραζιλίας το ακόλουθο μήνυμα για το θάνατο του Οσκαρ Νιμέγερ:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου κομμουνιστή αρχιτέκτονα του 20ούαιώνα Οσκαρ Νιμέγερ. Τα έργα του σε μια σειρά χώρες σημάδεψαν την αρχιτεκτονική στον 20ό αιώνα, εκφράζουν τη συνάντηση των καινοτόμων ιδεών στην επιστήμη και την αισθητική με τις πρωτοπόρες ιδέες της κοινωνικής χειραφέτησης, που φορέας τους είναι η εργατική τάξη. Αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά του λαού και της εργατικής τάξης της Βραζιλίας, αλλά και όλων όσοι συνεχίζουν τον αγώνα του ενάντια στην καταπίεση και τη μιζέρια σε όλο τον κόσμο.

Ο Οσκαρ Νιμέγερ εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας το 1945. Η ζωή και το έργο του σημαδεύτηκε από τη στράτευσή του στην υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Την περίοδο της αντεπανάστασης και της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος τάχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του οπορτουνισμού και της συνθηκολόγησης. Το 1992 όταν η λικβινταριστική πλειοψηφία της ΚΕ του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος το εγκατέλειπε και επεδίωκε τη διάλυσή του, αγωνίστηκε για τη συνέχειά του και τέθηκε επίτιμος πρόεδρός του. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του υπερασπιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους κομμουνιστές της Βραζιλίας, σε όλους τους εργαζόμενους της Βραζιλίας που θρηνούν σήμερα την απώλεια ενός κορυφαίου επιστήμονα, συντρόφου και αγωνιστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ