Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
Βήματα στο ξεπέρασμα του αρνητικού συσχετισμού

Η τελευταία Γενική Συνέλευση καθαίρεσε το ΔΣ που είχε αυτοδυναμία η ΠΑΣΠ και αποφάσισε νέες εκλογές

Την αγωνιστική πρόταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται στην ΑΣΠΑΙΤΕ και συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ψήφισμα για καθαίρεση του ΔΣ του Συλλόγου (στο οποίο έχει αυτοδυναμία η ΠΑΣΠ και στηρίζει τις συγχωνεύσεις) και νέες εκλογές αποφάσισε την Παρασκευή, σε μια μαζική Γενική Συνέλευση, ο Σύλλογος Σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η Συνέλευση των καθηγητών της σχολής είχε πρόταση για να γίνουν συγχωνεύσεις, αλλά να υπάρχουν κατευθύνσεις, δηλαδή να... παραμείνουν τα υπάρχοντα πτυχία. Σε παρόμοιο πνεύμα η ΠΑΣΠ, λειτουργώντας σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρότεινε, τη συγχώνευση των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, όπως και των τμημάτων Εργων Υποδομής με Δομικών Εργων.

Ομως οι σπουδαστές είχαν δείξει από την αρχή τις διαθέσεις του ενάντια στις συγχωνεύσεις, που αν προχωρήσουν θα αλλάξουν συνολικά τη φυσιογνωμία του ιδρύματος. Υπενθυμίζουμε ότι οι σπουδαστές με απόφαση της προηγούμενης Γενικής τους Συνέλευσης, είχαν για μια βδομάδα κατάληψη της διοίκησης και την Παρασκευή έκαναν νέα Γενική Συνέλευση.

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πρότειναν ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Συνέλευσης, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται πως καταγγέλλεται η στάση της διοίκησης που απάντησε με λοκ - άουτ στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών. Καταγγέλλουν τα σχέδια για συγχωνεύσεις της σχολής και καταργήσεις τμημάτων και συγκεκριμένα σημειώνεται: «Δεν υποκύπτουμε στις απειλές ούτε του προέδρου, ούτε του υπουργείου, ούτε της συγκυβέρνησης. Θέλουνε να μας πετάξουν έξω από τη σχολή. Γι' αυτό μιλάνε για συγχωνεύσεις, για μεταφορά της σχολής σε άλλο ίδρυμα. Θέλουν να απολύσουν διοικητικούς και ωρομίσθιους. Ουσιαστικά θέλουν να μην κάνουμε ούτε εργαστήρια, γιατί με 90% κάτω οι ωρομίσθιοι δεν θα γίνονται εργαστήρια και θα αλλάξει η φύση της σχολής».

Παρακάτω στο ψήφισμα καταγγέλλεται η στάση της ΠΑΣΠ που «με την πρότασή της παίζει το ρόλο της διοίκησης και του υπουργείου. Γι' αυτό το λόγο οι σπουδαστές της έχουν γυρίσει την πλάτη». Στο ψήφισμα αναφέρεται πως «οι υπάρχοντες συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν πέρσι το Μάη στις εκλογές, από τους σπουδαστές, δεν μας αντιπροσωπεύουν, δεν αντιπροσωπεύουν τις διαθέσεις μας». Η «ΠΑΣΠ έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ και δεν συνεδριάζει, δεν παίρνει αποφάσεις για Γενικές Συνελεύσεις». Προτείνεται η «καθαίρεση του ΔΣ και δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής η οποία θα έχει την ευθύνη να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΓΣ για 10 μέρες μέχρι να γίνουν νέες εκλογές του σπουδαστικού συλλόγου».

Οπως αναφέραμε, το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών και ορίστηκε 11μελής επιτροπή από 2 εκπροσώπους των παρατάξεων δηλαδή ΠΚΣ, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, «Δέκα» (τα ΕΑΑΚ δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν) και 3 φοιτητές που δεν είναι σε ψηφοδέλτια παρατάξεων. Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνέλευσης η ΠΑΣΠ είχε επανακαταθέσει την πρότασή της για συγχωνεύσεις, την οποία όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα αναγκάστηκε να αποσύρει.

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την καθαίρεση του ΔΣ, οι σπουδαστές συζήτησαν για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα και ψηφίζοντας, το πλαίσιο του ΜΑΣ επαναβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο για τα ΤΕΙ στις 12 του Δεκέμβρη, ενώ αποφάσισαν κινητοποίηση στον ΗΣΑΠ (Νερατζιώτισσα) για ενημέρωση του κόσμου για τα προβλήματά τους. Για τον ίδιο λόγο θα δώσουν την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, ενώ την Παρασκευή θα κάνουν (ξανά) παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας αυτή τη φορά να τους δει ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ