Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Τηλεόραση
Χλομή μητέρα

Η ιστορία της Γερμανίας μέσα από τους ανθρώπους της, αλλά και ο αντίκτυπος που είχε στους ίδιους τους Αμερικάνους ο πόλεμος του Βιετνάμ και όσα συνέβαιναν εκείνη την περίοδο στην Αμερική είναι τα θέματα των δύο ταινιών που ξεχωρίζουν γι' απόψε.

Ξεκινώντας από ένα ποίημα του Μπρεχτ για μια «χλομή μητέρα» που τα παιδιά της ήταν δολοφόνοι (και η οποία γίνεται η μεταφορική εικόνα της σύγχρονης Γερμανίας), η Χέλμα Σάντερς με την ταινία «Γερμανία χλομή μητέρα» επιχειρεί μια κριτική ανάγνωση της ιστορίας της χώρας της από το 1939 μέχρι το 1950, εποχή που συμπίπτει με τη γνωριμία των γονιών της, τη δική της γέννηση και τα παιδικά της χρόνια. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική ταινία, που όμως το βιωματικό στοιχείο παύει να αποτελεί νοσταλγική ανάμνηση, η προσωπική οδύσσεια παίρνει συμβολικές προεκτάσεις και η μικρή ιστορία (των ηρώων) συναντά τη μεγάλη ιστορία (της χώρας). Ενα ζευγάρι Γερμανών, οι οποίοι δεν είναι οπαδοί του Χίτλερ, βιώνουν διαφορετικά τα γεγονότα της πατρίδας τους, από το 1939 μέχρι το 1950. Εκείνος δεν συνέρχεται ποτέ από τις εμπειρίες του πολέμου και θα κρατήσει μια παθητική στάση στα πάντα. Εκείνη προσπαθεί να επιβιώσει, να απαλλαγεί από τις ενοχές του παρελθόντος, να μείνει συμβολικά νέα... Πρωταγωνιστούν: Εύα Μάττες, Ερνστ Γιακόμπι, Αννα Σάντερς (ΕΤ 3, 21.30).

«Η παγοθύελλα», σε σκηνοθεσία Ανγκ Λι. Το Νοέμβρη του 1973, παραμονές της Ημέρας των Ευχαριστιών, μια παγοθύελλα θα προκαλέσει μια δυσάρεστη κατάσταση σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Κονέκτικατ και θα αναγκάσει τα μέλη της να δουν τις μεταξύ τους σχέσεις από μια νέα οπτική. Το μυθιστόρημα του Ρικ Μούντι, που αποτελεί πηγή έμπνευσης του σεναρίου, μας μεταφέρει σε μια μεταβατική περίοδο της αμερικάνικης κοινωνίας, όπου ο πόλεμος του Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ έχουν μόλις ξεσπάσει, οι έφηβοι κάνουν τη δική τους επανάσταση και οι μεσοαστοί βιώνουν με τη δική τους οπτική τη φιλελευθεροποίηση των ηθών. Ο σκηνοθέτης Ανγκ Λι κάνει μια ανάλυση σε βάρος των σχέσεων των πρωταγωνιστών του, επιμένοντας, ταυτόχρονα, στις σχέσεις και το χάσμα ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Κλάιν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Τζόαν Αλεν, Χένρι Τσέρνι, Κριστίνα Ρίτσι, κ.ά. (ΕΤ 1, 23.35).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ