Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζει να δολοφονεί ο ισραηλινός στρατός

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε διαδήλωση μετατράπηκε, χτες το μεσημέρι, η κηδεία του Παλαιστινίου εφήβου Μουχάμαντ Ζιάντ Αουάντ Σαλαϊμάχ, στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Ο 17χρονος σκοτώθηκε από Ισραηλινή μεθοριοφύλακα, την Τετάρτη το βράδυ. Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι ο νεαρός κράδαινε όπλο, που αποδείχτηκε ψεύτικο, και δεν σταμάτησε σε εντολή ελέγχου. Αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο έφηβος δεν κρατούσε τίποτε και ότι επειδή έπασχε από βαρηκοΐα, δεν άκουσε τη διαταγή.

Συμμετέχοντες στην κηδεία συγκρούστηκαν με παρακείμενους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που τους πετροβολούσαν. Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, με αφορμή το ίδιο περιστατικό, σημειώθηκαν επεισόδια την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η αστυνομία επίσης χρησιμοποίησε δακρυγόνα αλλά και αληθινές σφαίρες.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, η ισλαμιστική «Χαμάς» πραγματοποίησε συγκέντρωση στη Δυτική Οχθη για να «γιορτάσει την νίκη της στη Γάζα». Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι, πραγματοποιήθηκε στην Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δ. Οχθης.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες από παλαιστινιακές και ισραηλινές οργανώσεις δικαιωμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να επανασχεδιάσει τη διαδρομή του διαχωριστικού τείχους, στο ύψος του χωριού Μπάτιρ, κοντά στη Βηθλεέμ, καθώς με βάση τον αρχικό σχεδιασμό καταστρέφεται περιοχή μοναδικού ιστορικού και περιβαλλοντολογικού κάλλους που αναγνωρίζεται ως τέτοια παγκοσμίως και πιθανότατα θα ενταχθεί στα προστατευόμενα μνημεία της Unesco τους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ