Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Δε λύνονται τα προβλήματα χωρίς χρηματοδότηση και υποδομές

Τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με τις κοινωνικές υποδομές των δήμων έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Και από αυτό προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι κοινωνικές δομές δεν μπορούν να καλυφθούν με διάφορα μπαλώματα. Αντίθετα, χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση και επαρκείς υποδομές, ώστε να καλύπονται βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Για τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων δεν προσελκύεται μεγάλος αριθμός εθελοντών. Και αυτό ακριβώς καταδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο υπουργείο Εσωτερικών και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - για λογαριασμό των οποίων και έγινε η έρευνα - επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου έως εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα συνεχή μέτρα που λαμβάνονται. Με εθελοντές και φιλανθρωπία και με πολιτικές οικονομιών κλίμακας, όπως συμπληρώνεται, δεδομένων και των τραγικών περικοπών στα ταμεία των δήμων.
  • Η έρευνα της ΕΕΤΑΑ εξυπηρετεί το στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, καθώς οι άγριες περικοπές στα οικονομικά των δήμων έχουν σηματοδοτήσει και την υποβάθμιση έως κατάργηση βασικών υπηρεσιών που προσέφεραν. Θέλουν να προωθήσουν συντονισμένα τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Εκκλησίας στη δημιουργία ενός «αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και συνοχής», όπως λένε.
  • Στα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζεται: «Η ετοιμότητα συνεργασίας με ανάλογους φορείς όπως η Εκκλησία και οι ΜΚΟ, διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του, αναμένεται να παράσχει τη δυνατότητα οικονομιών κλίμακας και περισσότερων εθελοντών». Εκκλησία και ΜΚΟ είναι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την έρευνα, στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Στελέχη, δε, των δήμων, σύμφωνα με την έρευνα - αντί της διεκδίκησης κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των κοινωνικών δομών, από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει παραιτηθεί προ πολλού - προκρίνουν «την ένταξη σε δίκτυα για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας και τη συνεργασία με ανάλογους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο».

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα που έγινε το διάστημα Οκτώβρης - Νοέμβρης 2012 στο σύνολο των δήμων δείχνει, ανάμεσα σε άλλα:

  • Οι κοινωνικές δομές πλησιάζουν τις 3.000 και εξυπηρετούν σε σταθερή βάση 480.000 ανθρώπους. Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές είναι περισσότεροι από το μόνιμο προσωπικό. Οι εθελοντές καλύπτουν το 20% του απασχολούμενου προσωπικού.
  • Μια από τις βασικότερες δραστηριότητες των δομών είναι τα κοινωνικά φαρμακεία και η παροχή φαρμακευτικής υποστήριξης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με ιατρική περίθαλψη, νοσηλευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτουν το 38% του συνόλου των κοινωνικών παρεμβάσεων των δήμων. Η διανομή τροφίμων και τα κοινωνικά παντοπωλεία καλύπτουν το 23% των δημοτικών κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η παροχή στέγης, ένδυσης, υπόδησης και η καθαριότητα των αστέγων, καλύπτει το 7% των δημοτικών δομών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ