Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιαπωνία: Πέμπτη ύφεση σε δεκαπέντε χρόνια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ύφεση βρίσκεται για πέμπτη φορά μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ιαπωνική οικονομία!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας συνεχίστηκε και το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη κατά 0,9%, ενώ είχε προηγηθεί το τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη συρρίκνωση κατά 0,1%. Η ύφεση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συνιστά τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 3,5%.

Η νέα ύφεση πυροδοτήθηκε από την πτώση των εξαγωγών στην οποία συνέβαλε η πολιτική του ισχυρού γεν. Ομως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ιαπωνικές εξαγωγές επηρεάστηκαν από την πρόσφατη διένεξη με την Κίνα, η οποία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας. Η εξελισσόμενη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από το περσινό τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή συμπληρώνουν τις αιτίες της νέας ύφεσης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ιαπωνίας, στο εννεάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2012, ήταν οι χειρότερες της τελευταίας 30ετίας. Τονίζεται ότι η μείωση των εξαγωγών μόνο προς την Κίνα ήταν της τάξης του 14% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 953,4 δισ. γεν (12,2 δισ. δολάρια).

Η ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ διεθνής καπιταλιστική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την οικονομία της Κίνας, αφού η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα για τις κινεζικές εξαγωγές το Νοέμβρη.

Οι εξαγωγές της Κίνας μπορεί να αυξήθηκαν το Νοέμβρη κατά 2,9%, ενώ οι εισαγωγές έμειναν αμετάβλητες, ωστόσο ήταν πολύ μικρότερες απ' αυτές που περίμεναν οι αναλυτές και η κινεζική κυβέρνηση, που ανέμεναν αύξηση κατά 9%.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι την ώρα που η ταχύτητα αύξησης των εξαγωγών μειώνεται σημαντικά λόγω της διεθνούς κρίσης, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή εκτινάχθηκε στα υψηλά οκταμήνου με άλμα 10,1%. Αν αυτή η τάση μείωσης των εξαγωγών και ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση προϊόντων που δε θα μπορούν να απορροφηθούν, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

ΟΣΟ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ οικονομία εξαρτάται (σχεδόν αποκλειστικά) από τις εξαγωγές τόσο θα παραμένει εκτεθειμένη στα προβλήματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το στοίχημα για το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, δηλαδή της λαϊκής κατανάλωσης. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και αυτό δε φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Πεκίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ