Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τιμή του καπιταλισμού

Αυτό σημαίνει «εξυγίανση» του συστήματος!

Υψηλές αποζημιώσεις ύψους 2,24 δισ. δολ. (1,73 δισ. ευρώ) συνολικά καλούνται να καταβάλουν οι HSBC και Standard Chartered στο αμερικανικό δημόσιο. Οι αποζημιώσεις προκύπτουν από συμβιβαστικές λύσεις με τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ύποπτες συναλλαγές ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από χώρες όπως το Ιράν και το Μεξικό.

Η HSBC καλείται να καταβάλει αποζημίωση 1,92 δισ. δολ. (1,47 δισ. ευρώ) και η Standard Chartered θα πληρώσει αντίστοιχο πρόστιμο 327 εκατ. δολ. (251,71 εκατ. ευρώ).

Σε επίσημη ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC, Στούαρτ Γκάλιβερ, αναφέρεται ότι «αποδεχόμαστε κάθε ευθύνη για παρελθόντα λάθη. Δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποβλέποντας στην επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε κάθε πρόθεση να συνεργαστούμε στενά με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο».

Τον περασμένο Ιούνη, η ING Bank επίσης κατέληξε σε συμβιβαστική λύση με τις ΗΠΑ, πληρώνοντας πρόστιμο 619 εκατ. δολ. για την εισροή δισ. δολαρίων από χώρες σαν την Κούβα και το Ιράν, εις βάρος των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η HSBC βρέθηκε στο προσκήνιο έπειτα από δεκαετή έρευνα επιτροπής στο Κογκρέσο που αποκάλυψε ύποπτες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων 7 δισ. δολ. που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ από μονάδα του ομίλου στο Μεξικό.

Με τα πρόστιμα που πλήρωσαν, ή θα πληρώσουν οι τράπεζες που αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος θα κλείσουν τις υποθέσεις τους και θα συνεχίσουν «εξαγνισμένες» το θεάρεστο έργο τους...

Αυτή είναι η τιμή της Τιμής του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ