Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Σταθμός για την προώθηση της οργάνωσης του κλάδου

Ενισχυμένες στο τιμόνι της Ομοσπονδίας οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Από τις εργασίες του 22ου Συνεδρίου
Από τις εργασίες του 22ου Συνεδρίου
Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, η οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς, η πάλη ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης με χιλιάδες ανέργους και υποαμειβόμενους, καθώς και η ίδια η λειτουργία των συνδικάτων με στόχο τη μαζικοποίησή τους, ήταν τα κύρια στοιχεία που αναδείχθηκαν στο 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το οποίο ολοκληρώθηκε, προχτές, Κυριακή.

Στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκαν η ταξική κατεύθυνση της Ομοσπονδίας και η ρήξη με τις δυνάμεις της διαχείρισης και του συμβιβασμού. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, παρέμεινε στο τιμόνι της Ομοσπονδίας ενισχύοντας τις δυνάμεις της. Στις εργασίες πήραν μέρος 83 αντιπρόσωποι από 23 Σωματεία εκπροσωπώντας συνολικά 4.370 εργάτες του κλάδου.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής: Για το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η ΔΑΣ έλαβε 72 ψήφους (από 66 το 2010) παίρνοντας 21 έδρες (από 19) ενώ η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πήρε 8 ψήφους (από 16) και 2 έδρες (από 4). Για το Διοικητικό Συμβούλιο η ΔΑΣ εξέλεξε 10 μέλη (από 9) και η Ενωτική Κίνηση 1 μέλος (από 2). Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ πήρε 72 ψήφους και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους (από 59 ψήφους και 3 αντιπροσώπους το 2010), ενώ η Ενωτική Κίνηση δεν έλαβε μέρος.

Σύνδεση άμεσων ζητημάτων με την προοπτική

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναδείχθηκε ως κύριο στοιχείο η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης της οργάνωσης της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς. «Να πρωτοστατήσουμε με σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αυτοθυσία για τα τόσο οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων στον κλάδο, οργανώνοντας την πάλη και τον αγώνα, συνδέοντας τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων με την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που είναι επιτακτική ανάγκη και συμφέρει την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης.

Στον απολογισμό έγινε εκτενής παρουσίαση της κατάστασης του κλάδου και των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, με κατακόρυφη πτώση της παραγωγής, απολύσεις, μειώσεις μισθών, χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων. Εκτιμώντας τη δράση της Ομοσπονδίας, σημειώθηκε πως την τελευταία τριετία συμμετείχε, μαζί με το ΠΑΜΕ, σε 26 πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες, κήρυξε 9 απεργίες στον Τύπο, 4 κλαδικές πανελλαδικές απεργίες, δύο στάσεις εργασίας. Καθιέρωσε πιο τακτικές συσκέψεις, βοήθησε σωματεία για πιο μαζικές και συλλογικές διαδικασίες κ.λπ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πάλη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στη δράση της Ομοσπονδίας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οργάνωση στα σωματεία

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου στα σωματεία εκτιμήθηκε πως έγιναν σημαντικά βήματα σε μια περίοδο συρρίκνωσης του κλάδου. «Το οργανωτικό ζήτημα, η οργάνωση της εργατικής τάξης του κλάδου μας, ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στα σωματεία, δεν είναι ένα επιμέρους πρόβλημα, αλλά κεντρικό ζήτημα της δουλειάς της Ομοσπονδίας, του κάθε σωματείου, επιχειρησιακού και κλαδικού (...) Χωρίς ταξική οργάνωση της εργατικής τάξης, καμιά ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος - που είναι ανάγκη και παλεύουμε - δεν μπορεί να προχωρήσει», επισημάνθηκε από την εισήγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε η ανάγκη να ξεπεραστούν μια σειρά αδυναμιών και αντιλήψεων αναφορικά με τη λειτουργία, τη δράση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, καθώς και η ανάγκη διεύρυνσης του περιεχομένου της δουλειάς τους. Βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο χρονικό διάστημα ορίστηκαν: Η πάλη για την υπογραφή των ΣΣΕ, το αντιπάλεμα των αντιασφαλιστικών νόμων, η δουλειά με τους άνεργους, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας.

Γόνιμη συζήτηση

Στη διάρκεια των διαδικασιών ήρθε πλούσια εμπειρία. Από το στήσιμο του σωματείου στην εταιρεία ΕΤΠΑ - Κομοτηνή, απ' τη δράση των εργαζομένων της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ, που ξεπέρασαν το συμβιβασμένο σωματείο και έστησαν επιτροπή αγώνα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Απ' τη δράση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων στην Αττική και την παρέμβαση στους τόπους δουλειάς τόσο για τα άμεσα προβλήματα όσο και για την υπογραφή σύμβασης (ενδεικτικά αναφέρθηκε η δράση σε ΦΗΜΗ-ΠΑΚ, 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ κ.λπ.). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την εργατική οικογένεια, της ανεργίας, όπως αυτά της Υγείας, της Παιδείας. Ο εκπρόσωπος που είχε εκλεγεί στο Συνέδριο με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με δήλωσή του στο συνέδριο στήριξε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Εγκρίθηκαν το ψήφισμα - απόφαση του Συνεδρίου, ψήφισμα ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και δύο ψηφίσματα ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής. Το Συνέδριο, τέλος, χαιρέτισαν ο Β. Πετρόπουλος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ο Χρ. Πισπιρίγκος, πρόεδρος των Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων Πρακτορείων.

  • Χτες, Δευτέρα, μια μέρα μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, συνδικαλιστές του κλάδου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και επέδωσαν στην ηγεσία του το ψήφισμα καταγγελίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που εξοντώνει το λαό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ