Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «Ζ» του ήρωα - μάρτυρα της Ειρήνης

Το φημισμένο μυθιστόρημα «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, που αναφέρεται στα γεγονότα γύρω από τη δίκη για τη δολερή και στυγερή δολοφονία του αγωνιστή - μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την άνοιξη του 1963, ανεβαίνει αύριο στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου.

Η Εφη Θεοδώρου, με τη συμβολή μιας ομάδας συνεργατών και ηθοποιών, επεξεργάστηκε και σκηνοθέτησε ένα εκρηκτικό υλικό φωτίζοντας τον ψυχικό κόσμο των ηρώων και την ιδεολογική στάση του ανθρώπου που οραματιζόταν έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, χωρίς να διστάζει μπροστά στον κίνδυνο και τις απειλές.

Το «Ζ: Φανταστικό μυθιστόρημα ενός εγκλήματος» κυκλοφόρησε το 1966 και αφορά στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 και στη δίκη. Ο Βασίλης Βασιλικός καταγράφει τα κρίσιμα γεγονότα, από την άφιξη του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη δικαστική έρευνα και τα πρώτα αποτελέσματά της. Υιοθετώντας διαφορετικές τεχνικές αφήγησης, ο συγγραφέας αναδεικνύει τόσο την ανθρώπινη όσο και την πολιτική διάσταση της ιστορίας.

Δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Εφη Θεοδώρου. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Δήμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ