Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΥΔΑΝ
Στο έλεος των ισλαμιστών

Ο σκοταδισμός του ισλαμικού καθεστώτος που κυριαρχεί στο Σουδάν έριξε τις γυναίκες στο Μεσαίωνα. Κατακτήσεις του κινήματος έχουν καταργηθεί έτσι που η πραγματικότητα σήμερα να γίνεται ανυπόφορη σ' αυτή τη χώρα για τις γυναίκες. Για όλ' αυτά μας μιλά η εκπρόσωπος της Ενωσης των Γυναικών του Σουδάν, Φατίμα Ιμπραχίμ.

«Ξεκινώντας θα ήθελα να πω πως η Ενωση Γυναικών του Σουδάν πέτυχε την ισότητα της γυναίκας και τα Ενωμένα Εθνη της έχει δώσει το βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1993. Αξίζει να σημειώσω ότι είναι η πρώτη γυναικεία οργάνωση που παίρνει αυτό το βραβείο μέχρι σήμερα.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989 ανέλαβε την εξουσία το ισλαμικό μέτωπο, το οποίο έχει αφαιρέσει όλα τα δικαιώματα της γυναίκας, τις έχει αναγκάσει να φορούν τη συγκεκριμένη ενδυμασία και έχει απολύσει εκατοντάδες γυναίκες από τις εργασίες τους. Απέλυσε όλες τις γυναίκες από το χώρο της Δικαιοσύνης, από το διπλωματικό σώμα, τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, και απ' όλες τις υψηλές θέσεις. Πριν μήνες απέλυσαν όλες τις γυναίκες που δούλευαν στα βενζινάδικα, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια.

Είχαμε κατακτήσει το δικαίωμα της γυναίκας να διαλέγει το σύζυγό της, να μη θεωρείται νόμιμος ο γάμος αν η ίδια δεν τον ήθελε, είχε το δικαίωμα να παίρνει διαζύγιο όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η Ενωσή μας πέτυχε την προστασία της ανήλικης γυναίκας από ένα μη επιθυμητό γάμο. Δώσαμε το δικαίωμα στη γυναίκα να παραμένει με τα παιδιά της ύστερα από ένα διαζύγιο - η κόρη μέχρι να παντρευτεί και ο γιος μέχρι να ενηλικιωθεί. Παλιά η κόρη έμενε μέχρι τα 9 της χρόνια με τη μητέρα και το αγόρι μέχρι τα 6, μετά τα έπαιρνε ο πατέρας.

Τώρα το φασιστικό καθεστώς τα έχει καταργήσει όλα. Ο πατέρας έχει το δικαίωμα, ακόμα αν είναι ανήλικη η κόρη να την παντρέψει. Και έχει επίσης το δικαίωμα να χωρίσει την κόρη του αν για οποιονδήποτε λόγο δεν του αρέσει ο γαμπρός. Εχει επαναφερθεί ο φερετζές, όπου μόνο τα μάτια φαίνονται, ενώ δεν μπορεί να κυκλοφορήσει η γυναίκα αν δεν τη συνοδεύει ο αδερφός ή ο πατέρας της. Επίσης, η κατάσταση στην Παιδεία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ενώ, γενικότερα, υπάρχουν δυσκολίες και στην επιβίωση των ανθρώπων. Το φασιστικό καθεστώς του Σουδάν έχει καταργήσει ό,τι έχει κατακτήσει το γυναικείο κίνημα στη χώρα μας.

Στο νότιο και το δυτικό Σουδάν διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Σουδάν, αυτός ο πόλεμος έχει επεκταθεί και στο ανατολικό και δυτικό Σουδάν. Η γυναίκα σε αυτές τις περιοχές υποφέρει από τον πόλεμο, και με κίνδυνο τη ζωή της αναγκάζεται να αφήνει τον τόπο της και να μεταναστεύει σε άλλες περιοχές της χώρας, κύρια στο βορρά. Παρ' όλα αυτά, οι γυναίκες στο Σουδάν, μαζί με την Ενωση αντιστέκονται στο καθεστώς και αγωνίζονται, παλεύουν και καθοδηγούν την πάλη για την κατάργηση του καθδε θα πρέπει να ξεχάσω να ευχαριστήσω όλες τις οργανώσεις εδώ στην Ελλάδα που αγωνίστηκαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους με το λαό μας αλλά και συνεχίζουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους, και ιδιαίτερα το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ