Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονοι... «Απάχηδες»

Ο λυρικός θίασος «Ραφή» θα παρουσιάσει στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, 210-3418550) την οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι απάχηδες των Αθηνών» (21, 22,23, 28, 29, 30/12, 8.30μμ). Εισιτήρια 12 και 8 ευρώ.

Η λέξη απάχης, προέρχεται από τους Ινδιάνους Απάτσι. Μεταφορικά σήμαινε τους περιθωριακούς, επικίνδυνους αλήτες του Παρισιού. Η οπερέτα γράφτηκε το 1921. Στην Αθήνα, των 293.000 κατοίκων (απογραφή του 1920), τα δύο πρώτα χρόνια της παρουσίασής της έκανε 650 παραστάσεις, σε γεμάτα θέατρα. Για δεκαετίες ακολούθησαν παραστάσεις σε όλη την επικράτεια του ελληνικού μουσικού θεάτρου, που εκτεινόταν από την Αφρική μέχρι την Αμερική. Ενα πραγματικά λαϊκό έργο (το λιμπρέτο έγραψε ο σοσιαλιστής Γιάννης Πρινέας). Ο θίασος «Ραφή», πιστεύοντας ότι «η οπερέτα είναι μια τέχνη του παρόντος χρόνου», ανεβάζει τους «Απάχηδες» επιχειρώντας να επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο που διατρέχει τον πυρήνα του έργου, με φόντο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ποιοι είναι οι σύγχρονοι απάχηδες; Στην Αθήνα του 21ου αιώνα, τα κωμικά πρόσωπα του Νίκου Χατζηαποστόλου διεκδικούν το χώρο και την επικαιρότητά τους, τραγουδώντας αγαπημένες επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Ευκλείδης. Ενορχήστρωση - μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου. Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Σπανού. Διδασκαλία χορωδίας: Ιωάννα Φόρτη. Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου. Φωτισμοί - φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας. Αφίσα: Σπύρος Γάγγας. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Πελαντάκης. Παίζουν: Δημήτρης Ναλμπάντης, Λουντμίλα Μπονταρένκο, Ιωάννα Φόρτη, Δημήτρης Δημόπουλος, Αναστασία Κότσαλη, Θεοδωρής Μπιράκος, Kωνσταντίνος Πασσάς, Γιάννης Πεδιαδιτάκης, Βασίλης Πελαντάκης, Μικαέλα Δανά. Συμμετέχει πολυάριθμη χορωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ