Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΔΑΝΙΑ
Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Στη Δανία, το 60% των γυναικών, καταψήφισε την ένταξη της χώρας στο Ευρώ στο ανάλογο δημοψήφισμα. Σ' αυτή την εμπειρία, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν την πλειοψηφία των γυναικών σ' αυτή την απόφαση, η Μάγκμπρετ Μπέρλεϊ, εκπρόσωπος του Κινήματος ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μας είπε:

«Είμαι εδώ σήμερα γιατί εκπροσωπώ τις γυναίκες της Δανίας που είναι ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αγωνιζόμαστε ενωμένες για να σταματήσουμε την ΕΕ, που, με την κοινωνική της πολιτική, διαλύει την πρόνοια, αυξάνει την ανεργία, μειώνει τις συντάξεις ή ακόμα και τις καταργεί. Στη Δανία έχουμε μια λαϊκή κοινωνική πρόνοια και η ΕΕ έχει απαιτήσει να περικοπεί. Στην αρχή με μυστικές συμφωνίες με την κυβέρνηση και αργότερα ανοιχτά, ενώ η ίδια η κυβέρνησή μας δε φέρνει καμία αντίρρηση.

Κάθε μέρα το αισθανόμαστε στο πετσί μας σαν γυναίκες πως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν χρόνια πριν, τώρα μας τα παίρνουν πίσω. Ετσι οι γυναίκες της Δανίας αντιτίθενται στην ΕΕ. Στο τελευταίο δημοψήφισμα για το Ευρώ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, το 60% των γυναικών ψήφισαν ΟΧΙ. Η ΕΕ είναι μία αντιδημοκρατική ένωση που υπηρετεί την άρχουσα τάξη και τους κεφαλαιοκράτες και δεν έχει σκοπό να φέρει κάτι καλό στις χώρες της Ευρώπης. Μας διαχωρίζει, αντί να μας ενώνει. Κόβει τα δικαιώματα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, που έχουν αγωνιστεί δημοκρατικοί άνθρωποι εκατοντάδες χρόνια τώρα.

Στη Δανία μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση. Μας απασχολεί επίσης και το θέμα ότι το 2004 η ΕΕ θα θεσπίσει το δικό της Σύνταγμα και έτσι θα μπορεί να αποφασίζει αν είσαι καλός ή όχι πολίτης, να έχει το δικαίωμα να νομιμοποιεί ή όχι κόμματα, οργανώσεις της κοινωνίας που βρίσκονται ενάντια στα συμφέροντα της Ενωσης. Ετσι οργανώσεις γυναικών, πολιτών που αντιτίθενται στην ΕΕ, αριστεροί, θα εκδιωχθούν, αν τελικά επικυρωθεί αυτό το Σύνταγμα. Είμαι εδώ σήμερα να συναντήσω πολλές γυναίκες, αλλά και να σιγουρευτώ ότι όλοι γνωρίζουν αυτό τον κίνδυνο και να ζητήσω από τις γυναικείες οργανώσεις να αντισταθούν, να ενωθούμε πάνω στο αίτημα ότι σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν επικυρωθεί ένα τέτοιο Σύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ