Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αστικά πολιτικά «μαγειρέματα»

ΡΩΜΗ.--

Εγκρίθηκε χτες από τη Γερουσία της Ιταλίας ο προϋπολογισμός λιτότητας σε μια ψηφοφορία που αποτελούσε ταυτόχρονα παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Συνολικά, 199 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 55 κατά και υπήρξαν και δέκα αποχές. Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του κόμματος «Λαός και Ελευθερία» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του «Δημοκρατικού Κόμματος» και του κεντρώνου «UdC». Σήμερα, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 Φλεβάρη.

Προηγούμενα, είχε ματαιωθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου του Μόντι, καθώς ο Μπερλουσκόνι είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013. Η κίνηση αυτή του Μπερλουσκόνι φαίνεται να πηγάζει από την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να μεταθέσει για αργότερα τις πρόωρες εκλογές που αναμένονταν για τις 17 ή τις 24 του Φλεβάρη, με στόχο την αύξηση των ποσοστών του κόμματός του.

Εξάλλου, πρόσφατη δημοσκόπηση που μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ η ιταλική δημόσια τηλεόραση «Rai Tre» κατέγραψε άνοδο του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την οποία λαμβάνει το 18%, ενώ πριν από δύο βδομάδες το ποσοστό του δεν ξεπερνούσε το 14%. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό «Δημοκρατικό Κόμμα» στο 36,3%, η «Αριστερά και Ελευθερία» με την οποία έχει συμμαχήσει συγκεντρώνει το 5,8%. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρια» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο (με κύριο στοιχείο το λαϊκισμό) χάνει τη δεύτερη θέση και φτάνει το 13,8%. Το κεντρώο κόμμα «UdC», που στηρίζει τον Μόντι εξασφαλίζει το 5,6%. Η «Λέγκα του Βορρά», τέλος, που είχε προηγούμενα στηρίξει τον Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει το 4,6%.

Στο μεταξύ, ο Μάριο Μόντι είχε συνάντηση με τον ηγέτη του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου «Udc», Πιερφερντινάντο Καζίνι, καθώς και με τον πρόεδρο της «Φεράρι» και επικεφαλής του κινήματος «Μελλοντική Ιταλία», Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν πως οι συναντήσεις αυτές καταδεικνύουν πως ο Μόντι εξετάζει να προσφέρει τη στήριξή του στις δυνάμεις του λεγόμενου «κέντρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ