Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «Ακροπόλ» η «Αγία Ιωάννα των σφαγείων»

Αγία Ιωάννα των σφαγείων.

«Τίποτα δε μετρά κι ας μοιάζει καλό όπως πάντα,

παρά κείνο που πραγματικά βοηθά

και τίποτα δεν αξίζει για τίμιο,

παρά κείνο, που τελεσίδικα τον κόσμο αλλάζει:

Αυτό είναι που χρειάζεται.

...Γνοιαστείτε αφήνοντας τον κόσμο

όχι μόνο νάχετε υπάρξει καλοί, αλλά ν' αφήσετε

έναν καλό κόσμο!»

Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά μαζί και το περισσότερο επίκαιρο, στη συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης, θεατρικό έργο του Μπρεχτ.

Με αφορμή την παγκόσμια κρίση του 1929 και το αμερικανικό κραχ ο Μπρεχτ αποκαλύπτει τον οικονομικό μηχανισμό του καπιταλιστικού οικοδομήματος και των σύμφυτών του κρίσεων, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως μόνον η επαναστατική ανατροπή του, μπορεί να μας απαλλάξει από τα αβάσταχτα δεινά, που αυτό μας προκαλεί.

Η σκηνοθεσία με τόλμη, εφευρετικότητα και σεβασμό στο περιεχόμενο και τις τεχνικές του επικού θεάτρου διδάσκει, ξεβολεύει, ταρακουνά, αναδείχνει την ευθύνη του καθενός για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Οι συνεπείς μπρεχτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, αλλά και όλου του θιάσου, η εξαιρετική και σύγχρονη μουσική απόδοση των «χορικών», η κίνηση και ο φωτισμός, όλα μαζί συνθέτουν μια από τις καλύτερες και ωφελιμότερες παραστάσεις του φετινού χειμώνα, που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια, Νίκος Μαστοράκης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Βίκυ Βολιώτη επίσης Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ