Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «Αλκμήνη» ο Μπρεχτ του «Ναι» και του «Οχι»

Η θεατρική ομάδα «Παύσις» παρουσιάζει στο θέατρο «Αλκμήνη»(Αλκμήνης 8, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210.3428.650) από το πανανθρώπινης και διαχρονικής αξίας έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ το δίπρακτο «Αυτός που λέει ΝΑΙ - Αυτός που λέει ΟΧΙ». Ενα έργο που «στοχεύει» κατευθείαν στη συνείδηση κάθε ανθρώπου, κάθε ηλικίας, κάθε λαού και τόπου, κάθε γενιάς, ιδιαιτέρως, όμως, στη νέα γενιά.

Το πρώτο μέρος του έργου αφορά και καταδεικνύει τον ανίσχυρο άνθρωπο που από άγνοια, αφέλεια, ευπιστία, καλοσύνη, μη συνειδητοποίηση της κοινωνικο-ταξικής θέσης του, πέφτοντας θύμα κάθε λογής πανούργου εκμεταλλευτή και όσων κηρύττουν την ατομική και συλλογική υποταγή του ανθρώπου της Ανάγκης και του λαού, λέγοντας «Ναι» εξυπηρετεί - ακόμα και αυτοθυσιαζόμενος - εκείνων και μόνο τα σχέδια και συμφέροντα. Στο δεύτερο μέρος του έργου αντιστρέφονται τα πράγματα. Ο ανίσχυρος άνθρωπος, συνειδητοποιώντας ότι με το «Ναι» του σε κάθε μορφής εκμεταλλευτική εξουσία και τους «κήρυκές» της δε σώζει κανέναν όμοιό του, κανέναν άνθρωπο του λαού και της Ανάγκης, εξυψώνει το ανθρώπινο και ταξικό «μπόι» του με ένα δυνατό «Οχι» σε όποιον και ό,τι τον θέλει άβουλο, υποταγμένο, αχρηστευμένο, σερνάμενο, ακίνδυνο για το κοινωνικό σύστημα.

ΝΑΙ και ΟΧΙ, λοιπόν. Δύο μικρές λέξεις, με μεγάλη, καθοριστική επίδραση για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Μετάφραση: Αριάδνη Παπαγεωργίου, σκηνοθεσία: Σίμος Παπαδόπουλος (λέκτορας Θεατρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο), βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Μπασούκου, μουσική: Νίκος Δανίκας, κίνηση: Χριστίνα Σουγιουλτζή, σκηνογραφία: Δημήτρης Δήμου, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, φωτογραφίες: Δήμητρα Λαμπρέτσα. Παίζουν: Αννα Αναστασιάδου, Βάσια Βασιλείου, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Σελήνη Φιλιππιτζή, Πηνελόπη Φλουρή. Πιάνο: Αλκηστις Λαμπροπούλου.Η παράσταση απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου αλλά και ενήλικες. Εκτός από το θέατρο «Αλκμήνη», μπορεί να παίζεται σε σχολεία και άλλους κοινωφελείς φορείς.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ