Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναλώσιμα υλικά οι ζωές των εργαζομένων

Δραματική η κατάσταση στα ορυχεία λέει το Σωματείο

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη, με θύμα των 38χρονο Νίκο Καραστογιάννη που τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στους σταθμούς και τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, είναι δραματική.

Η μεγάλη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, η πολιτική των μη προσλήψεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους.

Καθημερινά έρχονται εργαζόμενοι μέσω του δουλεμπορίου, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπειρία, χωρίς καμία γνώση για το τι είναι σταθμός ή ορυχείο και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας».

Καταγγέλλει ότι στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ, των ιδιωτών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, οι ζωές των εργαζομένων έχουν μετατραπεί σε «αναλώσιμα υλικά».

«Ηθικοί αυτουργοί για τα εργοδοτικά εγκλήματα, είναι οι νόμοι της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του «υγιούς» ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την ΕΕ και ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τις προηγούμενες. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική», σημειώνει. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη «μεγάλη ευθύνη που έχουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, που ενταγμένες στη λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους σ' αυτή την πολιτική, ώστε να αποδεχτούν τη μιζέρια τους ως κάτι το μοιραίο».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να ακολουθήσουν «το δρόμο της Ενότητας όλης της Εργατικής Τάξης και του αγώνα, ώστε την κρίση και τα κέρδη τους να μην τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με τις ίδιες τους τις ζωές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ