Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνομιλίες για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνομιλίες με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται στο Ιμραλί, διεξάγουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δήλωση του Γιαλτσίν Ακντογάν, συμβούλου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον αφοπλισμό των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνάντηση αξιωματούχων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του Α. Οτσαλάν πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκέμβρη, παρότι η κυβέρνηση Ερντογάν αμφισβητεί κατά πόσο ο Κούρδος ηγέτης είναι σε θέση να επηρεάσει αποφασιστικά τους αντάρτες που δρουν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με βάση το Ιράκ. Η παρέμβαση Οτσαλάν κατέστη ικανή τον περασμένο μήνα να θέσει τέλος στην απεργία πείνας εκατοντάδων Κούρδων κρατουμένων που απαιτούσαν ικανοποίηση των διεκδικήσεων της μειονότητας.

Η Τουρκία συνδέει το κουρδικό με τις εξελίξεις στη Συρία και επιχειρεί να εξασφαλίσει δήλωση του Α. Οτσαλάν στους πρώτους μήνες του 2013, όσο διαρκεί η άτυπη χειμερινή εκεχειρία, που θα καλεί το ΡΚΚ να παραδώσει τα όπλα του, την άνοιξη, ώστε να κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο, το οποίο κρίνεται ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον του ΡΚΚ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι τις προηγούμενες μέρες τουλάχιστον 10 άνθρωποι φερόμενοι ως μαχητές, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ