Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Κλείνουν ραδιοφωνικοί σταθμοί - άδεια σε 28

Ενώ για χρόνια το ραδιοφωνικό τοπίο της Αττικής, αφηνόταν εσκεμμένα στο έλεος της αταξίας, τώρα, με αφορμή τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει περισσότερους από 40 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών υπάρχουν συχνότητες για να εκπέμψουν μόνο 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Εντούτοις παρά τις αντίθετες δηλώσεις και του υπουργού Τύπου ανοιχτό παραμένει το θέμα της διάθεσης περισσότερων συχνοτήτων, όπως ζητάει και η ΕΙΙΡΑ, προκειμένου να «βολευτούν» και σταθμοί που έμειναν εκτός.

Το κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών, θα «βασιστεί» σε άρθρο που περιλαμβάνεται σε άσχετο νόμο και σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Τύπου μπορεί να διατάσσει «αμελλητί» τη διακοπή των ραδιοφωνικών σταθμών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αιτιολογικό θα είναι το «έννομο συμφέρον» όπως είναι η ασφάλεια των πτήσεων στο νέο αεροδρόμιο. Συγχρόνως το υπουργείο Τύπου ετοιμάζει τροπολογία που θα την καταθέσει εντός των επόμενων ημερών. Ως γνωστόν ο υπουργός Τύπου είχε επιχειρήσει με πρόσχημα την ισοβαθμία ραδιοφωνικών σταθμών να περάσει πριν από λίγο καιρό τροπολογία «κληρώσεων», την οποία αναγκάστηκε ν' αποσύρει. Στην τροπολογία που θα κατατεθεί θα τίθεται μεταξύ άλλων εκ νέου το θέμα της ισοβαθμίας, αλλά και διάταξη, στην οποία η αρμοδιότητα για το κλείσιμο ραδιοφωνικών σταθμών, θα «μεταβιβάζεται» στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, υποστηρίζουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπει «λουκέτο» στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που έμειναν εκτός της λίστας του ΕΣΡ. Οι 20 θα εκπέμπουν νόμιμα και οι 8 με προσωρινή άδεια, σε μια «μεταβατική», όπως τη χαρακτήρισε ο Δ. Ρέππας, περίοδο.

Ο Δ. Ρέππας στην προσπάθειά του να μην «επωμιστεί» εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος της επιλογής των επτά, που στη συνέχεια έγιναν οκτώ, ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν στη «μεταβατική περίοδο», επικαλούμενος διατάξεις του νόμου, πίεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ν' αναλάβει την ευθύνη των «υποδείξεων» προς τον υπουργό. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ αποδέχτηκε να μπει στο «παιχνίδι» και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, «υπέδειξε» τους 8 τυχερούς. Συγχρόνως «υπέδειξε» και άλλους 8 επιλαχόντες, που και αυτοί θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των... οκτώ. Εκτός λίστας έμεινε ο «Ράδιο Σίτι», ο οποίος στη μοριοδότηση ισοβαθμούσε με τους ΣΚΑΙ και ALPHA NEWS, οι οποίοι τελικά θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια. Ο Δ. Ρέππας με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι θα κάνει αποδεκτές τις οκτώ «υποδείξεις» του ΕΣΡ και δε θα προβεί σε αλλαγές.

Σύμφωνα με την οριστική μοριοδότηση του ΕΣΡ νόμιμη άδεια θα πάρουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί:

1. «Flash»,2. ANTENNA,3. «902 Αριστερά στα FM»,4. «Ξένιος»,5. «Κλικ»,6. «Εκκλησία της Ελλάδος»,7. «Galaxy»,8. «Geronimo Groovy»,9. «Αθήνα 9,84»,10. «Επικοινωνία»,11. «Νίτρο»,12. «Rok»,13. «Capital»,14. «Σταθμός»,15. «Κανάλι 1»,16. «Kiss»,17. «Μελωδία»,18. «Stutus»,19. ΣΚΑΙ,20. «Cool» (ALPHA NEWS).

To ΕΣΡ μετά από πρόταση του ειδικού κλιμακίου του, αποφάσισε να «υποδείξει» τους οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς της «μεταβατικής περιόδου», που είναι οι:

1. «Σφαίρα»,2. «Πειραϊκή Εκκλησία»,3. «Σπορ FM»,4. «Ρυθμός»,5. CIAO,6. LOVE,7. PROFIT,8. PLANET.

Από τη διαδικασία των «υποδείξεων» απείχαν, ως γνωστό τα μέλη του ΕΣΡ που έχουν υποδειχτεί από το ΚΚΕ Παύλος Αλέπης (τακτικό μέλος) και Γιάννης Ζαγγανάς (αναπληρωματικό), με το αιτιολογικό ότι το ΕΣΡ ήδη είχε μοριοδοτήσει με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο «παζάρεμα» και σε «αυθαίρετες» και «απαράδεκτες» ενέργειες.

Το ΕΣΡ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, εκτός από τους 8 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έδωσε και συμπληρωματικές προτάσεις για άλλους 8 σταθμούς, που και αυτοί έχουν τις προϋποθέσεις να πάρουν άδεια στο «μεταβατικό» στάδιο. Μέλη του ΕΣΡ άλλωστε υποστήριξαν ότι εκτός από τις 28 υπάρχει ενδεχόμενο να απελευθερωθούν και άλλες συχνότητες και να πάρουν άδεια περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Οι απόψεις αυτές συγκλίνουν με το αίτημα της ΕΙΙΡΑ για να πάρουν άδεια τουλάχιστον ακόμη 4 - 5 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «απελευθερωθούν» συχνότητες ακόμη και από την ΕΡΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ