Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιομηχανικό Μουσείο Αθήνας

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, όπου στεγάζεται η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από τις 27/1 θα λειτουργήσει ως Βιομηχανικό Μουσείο Αθήνας (10 π.μ. - 6 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).

Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει τις ανάγκες δημόσιου φωτισμού. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Παρείχε φωτισμό και ενέργεια μέχρι το 1984, οπότε έκλεισε. Κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο - χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζονται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων του εργοστασίου και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του μουσείου.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου. Θέματα όπως η βιομηχανική κληρονομιά, η βιομηχανική αρχαιολογία, οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, οι παλαιές και νέες μορφές ενέργειας, ξεδιπλώνονται μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, βιντεοπροβολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ