Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση - «μήνυμα» στη λεγόμενη «Μεγάλη Ρουμανία»

Η Ουκρανία ψάχνει τρόπους να απαντήσει στις εδαφικές βλέψεις, που προβάλλει σε βάρος της η γειτονική Ρουμανία. Οπως είναι γνωστό, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Ρουμανία ενισχύονται οι εθνικιστικές αντιλήψεις περί «Μεγάλης Ρουμανίας», που προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικών χωρών, πρώτα απ' όλα με την προσάρτηση της Μολδαβίας, καθώς και τμήματος της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα της περιοχής Τσερνοβίτσκαγια (ή Βόρειας Μπουκοβίνας) και της ευρύτερης περιοχής της Οδησσού (Νότια Βεσσαραβία). Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία μεθοδικά δίνει ρουμάνικα διαβατήρια σε κατοίκους της συγκεκριμένης ουκρανικής περιοχής, που δηλώνουν «Ρουμάνοι», αποκτώντας έτσι διαβατήριο χώρας - μέλους της ΕΕ. Παράλληλα, το Βουκουρέστι απαιτεί από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Υπερδνειστερία, το κομμάτι της Μολδαβίας, που έχει αποσχιστεί από το 1992, ως αντίδραση στα σχέδια «ρουμανοποίησης» της Μολδαβίας. Η Ρουμανία στα σχέδιά της αυτά προσβλέπει στη στήριξη των δομών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και μάλιστα προτίθεται να εγκαταστήσει στα εδάφη της στοιχεία του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Ηδη η Ρουμανία έχει κερδίσει μια πρώτη «μάχη», όχι χωρίς τη στήριξη των «συμμάχων» της και μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Το δικαστήριο της Χάγης παρέδωσε στη Ρουμανία ένα σημαντικό κομμάτι υφαλοκρηπίδας της Μαύρης θάλασσας, πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που η Ουκρανία θεωρούσε δικό της, μιας και εκεί υπάρχει το ουκρανικό νησάκι «Νήσος των όφεων».

Μπροστά στην «ακόρεστη όρεξη», που δείχνει το Βουκουρέστι στις εδαφικές διεκδικήσεις του κατά της Ουκρανίας, η τελευταία αναζητά στο ζήτημα αυτό τη συμμαχία με τη Μόσχα.

Οχι τυχαία, λοιπόν, η διήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ουκρανία στις 13-14 Γενάρη, θα διεξαχθεί στην πόλη Τσερνοβτσί, που βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και την οποία εποφθαλμιά η Ρουμανία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ