Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στόχος τα δικαιώματα και η πολιτιστική κληρονομιά

Απάντηση των αρχαιολόγων σε δημοσιεύματα με αφορμή τις καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Απάντηση σε δημοσιεύματα με αφορμή το Μετρό της Θεσσαλονίκης δίνουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι με αφορμή τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μετρό τα δημοσιεύματα στοχεύουν «το αρχαιολογικό μέρος του έργου στηλιτεύοντας τόσο το προσωπικό του όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες» για καθυστερήσεις και «υπέρογκα» ποσά για την έρευνα. Ομως, πραγματική αιτία της επίθεσης οι αρχαιολόγοι αναφέρουν τη νικηφόρα απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο έργο για την υπεράσπιση της κλαδικής σύμβασης του εργατοτεχνικού προσωπικού και την προσπάθεια στροφής της κοινής γνώμης κατά των εργαζόμενων στον πολιτισμό.

Προσθέτουν ότι οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό μέρος της κατασκευής του Μετρό έχουν παραδώσει πάνω από επτά χώρους, οι περισσότεροι σταθμοί, οι οποίοι είναι εδώ και πολύ καιρό διαθέσιμοι για τη συνέχιση της κατασκευής. «Δεδομένου ότι η παράδοσή τους συντελέστηκε πριν από μήνες ή χρόνια, είναι εμφανές ότι η εξέλιξη, οι καθυστερήσεις και οι πάσης φύσεως κωλυσιεργίες που ενδέχεται να παρατηρούνται σε αυτούς είναι άσχετες με τις αρχαιολογικές εργασίες».

Οσο για τα ποσά που δαπανήθηκαν στα αρχαιολογικά έργα υπογραμμίζουν ότι «δεν συνιστούν μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για το κατασκευαστικό τμήμα του» και «αποτελούν μικρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του», θυμίζοντας ότι οι σταθμοί «χαρακτηρίζονται από πολλά χρόνια επάλληλης χρήσης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γεγονός που απαιτεί την επέκταση των εργασιών σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια».

Καλούν τέλος το λαό «σε επαγρύπνηση για τη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς» και καταγγέλλουν τις «προσπάθειες υπονόμευσης του έργου και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ