Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγροτική κινητοποίηση στις 5 Φλεβάρη

Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής διεκδικούν αγροτικοί σύλλογοι και φορείς που ανταποκρίθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης της φτωχής αγροτιάς απέναντι στην αντιαγροτική επίθεση, η διεκδίκηση λήψης και εφαρμογής μέτρων προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που διοργάνωσε στην Αιτωλοακαρνανία η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Αποφασίστηκε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 5 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που έχει εξαγγελθεί για τον ίδιο μήνα, καθώς και στη πανηπειρωτική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία, την Κυριακή 27 Γενάρη στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι και φορείς από Γαβαλού, Γραμματικό, Ξηρόμερο, Θυρίο, Παπαδάτες, Φυτείες, Αγρίνιο και εισηγήθηκε ο Νίκος Μωραΐτης, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο έλεγχος των τιμών παραγωγού και του εμπορίου από ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, συρρικνώνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων στο γάλα και στο κρέας. Οι τιμές στο πρόβειο γάλα κυμαίνονται από 0,95 ευρώ έως 0,86 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένες συγκριτικά με πέρσι κατά 5 έως 10 λεπτά. Από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται βιώσιμο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το πρόβειο κρέας (αμνοερίφια 4,5 ευρώ το κιλό) με το κτηνοτροφικό εισόδημα να επιβαρύνεται επιπλέον από τη μεταφορά για τη σφαγή των ζώων σε ιδιωτικά σφαγεία που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 60 - 70 χιλιομέτρων, αφού λόγω της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου, Κατούνας και Ξηρόμερου έκλεισαν.

Χαμηλή είναι και η τιμή στη βρώσιμη ελιά που κυμαίνεται από 0, 90 έως 1,10 ευρώ το κιλό, όπως και στο ελαιόλαδο, που κυμαίνεται στα 3 ευρώ το κιλό. Παράγοντες που σε συνδυασμό με το κόστος συγκομιδής καθιστούν αποτρεπτική τη συλλογή του καρπού της ελιάς που μένει στα δέντρα. Επιπτώσεις στο εισόδημά τους έχουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού. Την κατάσταση επιβαρύνει η κακή κατάσταση των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα η παραγωγή αραβοσίτου να παρουσιάζει μειωμένη στρεμματική απόδοση. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΠΑΣΥ από τους τοπικούς ανταποκριτές του ΟΓΑ, πάνω από το 40% των παραγωγών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι ανασφάλιστοι. Μεταφέρθηκε επίσης αρνητική πείρα για τη στροφή στα φωτοβολταϊκά. Παραγωγοί που υποθήκευσαν καλλιέργειες, δανείστηκαν για να φτιάξουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αναφέρθηκαν στην κυβερνητική κοροϊδία και εμπαιγμό αφού η χαμηλή τιμή και η αυξημένη φορολογία δεν αφήνουν περιθώρια για να έχουν κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ