Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Κράχτης το πετρέλαιο των εφοπλιστών

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τη διαχείριση του φαινομένου

Το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, γύρω από τα οποία συνεχίζει να καταγράφεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ήταν στην ατζέντα χτεσινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Το χτύπημα της φοροδιαφυγής ήταν το σαθρό πρόσχημα της συγκυβέρνησης για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, μέτρο με το οποίο απογείωσαν τη φοροληστεία. Στο απυρόβλητο άφησαν το «ναυτιλιακό πετρέλαιο» των εφοπλιστών που ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο. Οπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο επικεντρώνονται πλέον η φοροδιαφυγή. Η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά αποδίδει περισσότερα κίνητρα και πολύ μεγαλύτερα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους επιτήδειους, που σχετίζονται με το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή στα καύσιμα έφτανε στα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τις εκτιμήσεις τους, το «μεγαλύτερο μέρος της λαθρεμπορίας έχει αντιμετωπιστεί με την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης»...

Στη κυβερνητική σύσκεψη εξετάστηκαν οι «τρόποι αντιμετώπισης» του φαινομένου, με τεχνικού χαρακτήρα διαδικασίες όπως με την εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια πώλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ