Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρυσοστεφανωμένο»... το Μετρό!

Ακόμη ένα χρυσό στεφάνι, το ένατο από την έναρξη των ανασκαφών(!), ήρθε χτες στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το νέο εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε το πρωί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών στο σταθμό Δημοκρατίας, μέσα σε μεγάλο μακεδονικό κιβωτιόσχημο τάφο και βρισκόταν στο κεφάλι του νεκρού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το χρυσό στεφάνι (και η ταφή) ανάγεται στην πρώιμη ελληνιστική εποχή, στα τέλη του 4ου - αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα. Στις αρχές Ιούνη του 2008, οι ανασκαφές στη διασταύρωση των τροχιογραμμών του Μετρό στο ύψος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου έφεραν στο φως οκτώ χρυσά στεφάνια (τέσσερα διπλά πλεγμένα μεταξύ τους) των ελληνιστικών χρόνων, τοποθετημένων κατά πρωτόγνωρο για τους αρχαιολόγους τρόπο σε γυναικεία ταφή, σ' έναν από τους 840 τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.

Στον αρχαιολογικό πλούτο που αποκαλύπτεται στο Μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και στους κινδύνους που τον απειλούν αναφέρεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε χτεσινή του ανακοίνωση, με την οποία ζητά την επανεξέταση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές, για την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλος» του Μετρό Θεσσαλονίκης και την «εξάντληση όλων των περιθωρίων ανεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ