Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ EUROSUR
Ενισχύεται η καταστολή στα σύνορα

Η παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποτυπώνεται στη δρομολόγηση εφαρμογής του προγράμματος Eurosur. Εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης όσων μεταναστών προσπαθούν να μπουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το Eurosur προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα μέτρα, όσα πάρθηκαν και χρησιμοποιούνται για να υλοποιηθεί η αντιμεταναστευτική ευρωενωσιακή πολιτική. Με το Eurosur τα στοιχεία κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ και ζητά βραχεία διαμονή σε κράτος - μέλος της, μέσω βάσης δεδομένων θα διαχέονται στα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των κρατών - μελών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συνδυάζεται με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών μέσων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και αναπτύσσονται παραπέρα για την παροχή αποτελεσματικής εποπτείας των συνόρων: Κάμερες με υπέρυθρες, ραντάρ εδάφους, σταθεροί αισθητήρες εδάφους, κινητά συστήματα, επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει τη συμμετοχή της χώρας στο Eurosur ήδη από τον Απρίλη 2012. Με το πρόγραμμα θα ανταλλάσσονται άμεσα πληροφορίες με τα Κέντρα των άλλων επτά χωρών που επίσης ήδη συμμετέχουν (Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος) και τον Frontex (υπηρεσία συντονισμού της επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ). Στόχος των ευρωενωσιακών είναι το 2013 να εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη.

Τέλη Δεκέμβρη η βρετανική ενημερωτική ιστοσελίδα EU Observer ανάρτησε ρεπορτάζ από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας για το φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που σήκωσε εκεί η ελληνική κυβέρνηση (με κάμερες κι άλλα μέσα εποπτείας) προκειμένου να ανακόψει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ μέσω εκείνου του σημείου. Γράφει: «Η τεχνολογία επιτήρησης, που χρησιμοποιείται (...), αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR).

Ξεκινώντας από μια μελέτη το 2006 από τη Βαρσοβία (βάση του Frontex), το Eurosur έχει στόχο να ρυθμίσει τον τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των 7.400 χλμ. επίγειων εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και των 57.800 χλμ. ακτογραμμής των θαλάσσιων συνόρων, δίνοντας δυνατότητα για "επίγνωση της κατάστασης" σε μια σειρά προβληματικά σημεία. Το σύστημα θα καθορίσει το πώς και ποιες πληροφορίες θα ανταλλάσσονται μεταξύ όλων των διαφόρων αρχών συνοριοφύλαξης, από τα τελωνεία ως την αστυνομία. Εξάλλου, οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ για την τέτοια επιτήρηση των συνόρων (σ.σ. το θεσμικό πλαίσιο περί Eurosur) αναμένεται να ολοκληρωθούν Οκτώβρη του 2013».

Χαρακτηριστικά, ο Erik Berglund, στέλεχος της Frontex, είπε σε σεμινάριο της υπηρεσίας το Νοέμβρη: «Το Eurosur βασίζεται κυρίως στην ιδέα ότι τα κράτη - μέλη έχουν την ευθύνη, αλλά και την κυριότητα των πληροφοριών. Γι' αυτό και δεν αναζητά το ένα σε βάσεις δεδομένων του άλλου, αλλά μοιράζουμε μεταξύ μας πληροφορίες και στοιχεία που πρέπει να μοιράζονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ