Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Αμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Αμεσους εισπρακτικούς, αλλά και μακροπρόθεσμους σκοπούς που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση των αστικών ακινήτων και της γεωργικής γης σε λίγα χέρια, υπηρετεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όπου και συζητήθηκε ο νέος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων (το γνωστό χαράτσι) και το τέλος ακίνητης περιουσίας, από 1/7/2013. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η σύσκεψη δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις και θα επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ως δεδομένη όμως θεωρείται η φορολόγηση για πρώτη φορά της αγροτικής ακίνητης περιουσίας (αγροτεμάχια), η οποία αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε άλλα επιχειρηματικά σχήματα. Είναι γεγονός ότι η, επί 20 και πλέον έτη, εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρών παραγωγών από τη γη τους, είχε αποτελέσματα κατώτερα των επιδιώξεων της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής επιταχύνονται οι διαδικασίες δημιουργίας μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ηδη, γνωστά επιχειρηματικά σχήματα, εκμεταλλευόμενα τις οικονομικές δυσχέρειες των μικρών αγροτών, σπεύδουν και αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις γης και δημιουργούν μονάδες φωτοβολταϊκών, και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

Η φορολόγηση της μικρής και μεσαίας αγροτικής ιδιοκτησίας, αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στους φτωχούς αγρότες, και θα λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό κίνητρο συγκέντρωσης της γης στα χέρια των λίγων μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (κατοικίες), η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ακόμα ενός φόρου, που θα έχει δραματικές συνέπειες για τους μικροϊδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει δραστικά το αφορολόγητο όριο, εξετάζοντας σενάρια, τα οποία προβλέπουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, ενώ ανάλογα με το όριο αυτό θα αποφασιστούν και οι σχετικοί συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, όποια λύση και αν δοθεί, θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση την μικροϊδιοκτησία και δε θα είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου κάτοχοι δύο - τριών διαμερισμάτων θα σπεύσουν να τα «ξεφορτωθούν» για να απαλλαγούν από τις φορολογικές περιπέτειες... Ενας νέος χώρος δραστηριότητας του κεφαλαίου αναδύεται, στο χώρο της εκμετάλλευσης των ακινήτων - στα πρότυπα του αναπτυγμένου καπιταλισμού - από τη στιγμή που οι ...ενοχλητικοί μικροϊδιοκτήτες τεθούν στο περιθώριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ