Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «σοσιαλιστική τριλογία» στη μεγάλη οθόνη

Η αφίσα του αφιερώματος
Η αφίσα του αφιερώματος
Για πρώτη φορά οι φίλοι της κινηματογραφικής δημιουργίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήρη τη «σοσιαλιστική τριλογία» («Η όπερα της πεντάρας», «Στο δυτικό μέτωπο», «Συντροφικότητα») του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Γκέοργκ Παμπστ, σε ενιαίο πρόγραμμα (και οι τρεις ταινίες μαζί) και με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ και 3 ευρώ για τους ανέργους, από 31/1 έως 6/2 στον κινηματογράφο «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους), σε διανομή της «New Star».

Ο Παμπστ, πιο επίκαιρος παρά ποτέ, ανήκε μαζί με τον Λανγκ και τον Μουρνάου στις πιο δημιουργικές μορφές της χρυσής εποχής του γερμανικού κινηματογράφου. Η ανομοιομορφία της δουλειάς του και η διφορούμενη στάση του στη διάρκεια του πολέμου έφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στη φήμη του, η οποία ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως, όμως τα έργα που δημιούργησε παραμένουν και σήμερα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η κριτική του ματιά απέναντι στους αστούς και στην ηθική εκείνης της εποχής είναι εμφανής στις ταινίες του. Η αριστερή στάση του και η απέχθειά του προς το διογκούμενο, τότε, γερμανικό εθνικισμό, επισφραγίστηκαν από τις τρεις ταινίες «Στο Δυτικό Μέτωπο» (1930), «Η Οπερα της Πεντάρας» (1928) και «Συντροφικότητα» (1931), που ονομάστηκαν «Σοσιαλιστική τριλογία». Ο Παμπστ με τις ταινίες του είχε σκοπό να προωθήσει τις ιδέες της εργατικής αλληλεγγύης και της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Μετά τον αναβρασμό που είχε προκύψει από την ταινία του «Στο Δυτικό Μέτωπο» ο σκηνοθέτης τα βάζει για τα καλά με τη λογοκρισία και διψά για ταινίες με πολιτικό μήνυμα, και με ηθική, περισσότερο από αισθητική αποστολή, συνεχίζοντας με τις ταινίες «Η Οπερα της Πεντάρας» και «Συντροφικότητα». Την ταινία του «Συντροφικότητα» αφιερώνει στους ανθρακωρύχους όλου του κόσμου, δίνοντας ένα πανανθρώπινο μήνυμα στους εργάτες, που η δύναμή τους βρίσκεται στην ενότητά τους.

Ο Παμπστ, μαζί με τους Ερβιν Πισκάτορ και Χάινριχ Μαν, είχε ιδρύσει τον Εθνικό Σύλλογο Κινηματογραφικής Τέχνης το 1930 (Volteverbund fur Filmkunst), για να προωθήσει με τον κινηματογράφο τις σοσιαλιστικές ιδέες. Την ίδια εποχή ήταν διευθυντής και του Συνδικάτου των Γερμανών Κινηματογραφικών Εργατών.

Ωρες προβολών όλες τις μέρες: 5 μ.μ.: «Η όπερα της πεντάρας», 7 μ.μ. και 8.30 μ.μ.: «Στο δυτικό μέτωπο», 10 μ.μ.: «Συντροφικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ