Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκίνησε χτες το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Ξεκίνησε, χτες, τις εργασίες του το 11ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής. Χτες, πρώτη μέρα του συνεδρίου συζητήθηκε ο απολογισμός της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής, ενώ νωρίτερα έγιναν χαιρετισμοί από κόμματα και φορείς (ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, Ενωση Ελλήνων Ερευνητών κ.ά.).

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του Κόμματος, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με το καρότο και το μαστίγιο, για να περάσει η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ στις φοιτητικές παροχές, στη δομή και στη διοίκηση, στα προγράμματα σπουδών». Αναφέρθηκε επίσης, στα προβλήματα των ιδρυμάτων με τις τεράστιες περικοπές και κάλεσε τους πανεπιστημιακούς «να δώσουν και μέσα από το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ και τις αποφάσεις που θα πάρουν το στίγμα της αγωνιστικής στάσης απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην εικόνα του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η κεντρική επιλογή "με τα μονοπώλια ή με το λαό" θα κρίνει και το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ε. Καλαμαρά, μίλησε ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά», ξεχνώντας όμως, πως στελέχη του χώρου της συμμετείχαν ή και εκλέχτηκαν στα Συμβούλια Διοίκησης. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ μίλησε Μ. Ρεπούση, η οποία ισχυρίστηκε πως η ΔΗΜΑΡ με ...στάση ευθύνης συμμετέχει στην κυβέρνηση, ώστε να στρίβει το τιμόνι αριστερά (!), ενώ υποστήριξε πως το κόμμα της θέλει τροποποιήσεις στο σχέδιο Αθηνά.

Την παρέμβαση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) στον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης έκανε ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, στάθηκε στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, τους αγώνες που έγιναν ενάντια σ' αυτόν, στα Συμβούλια Διοίκησης κ.ά., ενώ στάθηκε στο δόγμα «νόμου και τάξης», με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους αγώνες φοιτητών και πανεπιστημιακών (ΑΠΘ, ΠαΜακ, ΑΣΟΕΕ).

Περιέγραψε τους αγώνες που έδωσε η ΔΗΠΑΚ όλο το προηγούμενο διάστημα, σε αντίθεση με την «πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ (ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ, ΑΣΚΕΥ/γιατροί) που αναδείχτηκε στο 10ο Συνέδριο και που αντιπροσωπεύει πολιτικά τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης, εξέφρασε την κατηγορία συναδέλφων που βλέπουν στο νέο νόμο-πλαίσιο την ευκαιρία ανάδειξης με επιχειρηματικά, μη ακαδημαϊκά, κριτήρια. Υπεράσπισε με πάθος το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, στήριξε με κάθε μέσο την περεταίρω διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, ξεπέρασε ακόμα και τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική και στη «Συσπείρωση», στο «Δίκτυο», ενώ σημείωσε ότι οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των ΑΕΙ «στην πράξη περιόριζαν τις αντιρρήσεις τους στο νόμο πλαίσιο κυρίως στα ζητήματα Διοίκησης».

Τέλος, τόνισε πως, η πάλη «δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν εδραιώσει συμμαχίες με τους φοιτητές, τους άλλους εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο, με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Τα προβλήματα από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική αλλά και από την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή και την εργασία του ΔΕΠ και η αντιμετώπισή τους απαιτεί πρώτα απ' όλα ανασύνταξη του κινήματος του ΔΕΠ και προ παντός των συλλόγων. Να φύγει το πνεύμα αναμονής και απάθειας, να μπει στη δράση κάθε συνάδελφος από αυτούς που δε βλέπουν τον εαυτό τους ως εκκολαπτόμενο επιχειρηματία. Να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, να απομονωθεί και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και όσοι σπέρνουν αυταπάτες».

Σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου με τις εισηγήσεις των παρατάξεων και τις παρεμβάσεις των συνέδρων και την ψηφοφορία επί των προτάσεων για τον προγραμματισμό δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ