Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
Θάνατος αγωνιστή

Κώστα Λώλας
Κώστα Λώλας
φωτό

«Εφυγε» προχτές τα ξημερώματα από τη ζωή, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο σύντροφος, Κώστα Λώλας από τον Αετό Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας η κηδεία του οποίου έγινε χτες στα Ανώγεια.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη γυναίκα και τους οικείους του, τονίζοντας ότι σε όλη του την κομματική πορεία υπεράσπισε το Κόμμα από τις επιθέσεις του ταξικού αντιπάλου και του αντικομμουνισμού στις δύσκολες συνθήκες των φυλακών, της εξορίας και τις αντεπαναστατικές ανατροπές τη δεκαετία του '90. Υπεράσπισε το μαρξισμό - λενινισμό και το ΚΚΕ απέναντι στις προσπάθειες διάλυσης του Κόμματος από τον οπορτουνισμό.

Ο σ. Κώστας Λώλας, τον Οκτώβρη του 1941 οργανώνεται στο ΕΑΜ και το 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Τον Ιούνη του 1943 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ στην ομάδα «Διάκος». Τέλη Δεκέμβρη του 1943 κατατάσσεται στο 3ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και παίρνει μέρος σε διάφορες μάχες. Τον Αύγουστο του 1944 αποσπάται στην υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ της 9ης ταξιαρχίας.

Μετά την απελευθέρωση διώκεται και τον Ιούλη του 1945, συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στις φυλακές Κυπαρισσίας και απ' εκεί μεταφέρεται στις φυλακές Καρέλια Καλαμάτας. Δικάζεται σε ισόβια κάθειρξη το 1947 και μεταφέρεται στις φυλακές Αλεξανδράκη και, μετά, στις 11 Ιούλη του 1947, στη Γιούρα. Ακολούθησαν οι φυλακές της Κέρκυρας (1950), Αίγινας (1952) και, το 1953, στις φυλακές του Ιτζεδίν Κρήτης. Τελικά, αποφυλακίστηκε, στις 7.1.1964, από τις φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης, όπου είχε μεταφερθεί το Σεπτέμβρη του 1953.

Στις 21 Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται στην Καλλιθέα. Μεταφέρεται στη Γιούρα και απ' εκεί, το 1968, στο Λακί Λέρου και αργότερα στο Παρθένι Λέρου απ' όπου αποφυλακίστηκε, στις 7 Απρίλη του 1971. Αμέσως, συνδέεται με την Κομματική Οργάνωση Αθήνας μέχρι το Μάη του 1974, οπότε και κατεβαίνει στο Ηράκλειο Κρήτης και συνδέεται με την εκεί Κομματική Οργάνωση μέχρι το Μάρτη του 1976, οπότε επέστρεψε στην Αθήνα για να επανακάμψει, μόνιμα, στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζοντας τη δράση του μέσα από την ΚΟ Κρήτης της οποίας εκλέχτηκε και αναπληρωματικό μέλος της ΕΠ. Δραστηριοποιείται μέσα από το Σύλλογο Λογιστών και Βοηθών Λογιστών του οποίου στο Ηράκλειο διετέλεσε και Πρόεδρος κατά διαστήματα. Από το Μάρτη του 2005 έως σήμερα ήταν μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ως το τέλος της ζωής του, ο σ. Κώστας Λώλας τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπεράσπισε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, πάλεψε για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ