Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτριος Μουρτζίκος
Δημήτριος Μουρτζίκος
Φωτ.

Πριν από 2 χρόνια, στις 2 Απρίλη 1999, οι συγγενείς και οι φίλοι του, οι συναγωνιστές του και οι σύντροφοί του αποχαιρετήσαμε για πάντα τον ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΣΩΝΗ. Δυο χρόνια τώρα, μας λείπει το χαμόγελό του, η καλοσύνη του, το παράδειγμά του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά του Γιάννης - Τζένη

Τα εγγόνια του Θάνος - Αντώνης

* **

Φωτ.

Κλείνει ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγός μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ. Αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του για τα δίκαια του λαού και έμεινε ως την ύστατη στιγμή του πιστός στα ιδανικά και στις αρχές για την ενότητα του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 40.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Αθηνά Ιωαννάτου

* * *

Φωτ.

Στις 3 Φλεβάρη 2001 έπαψε να χτυπά η καρδιά του συντρόφου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΜΒΑΚΑ (μπάρμπα Τάκη), όπως τον αποκαλούσαν οι Ελληνες μετανάστες της πόλης Μπίτιχαϊμ της Γερμανία, όπου ζούσε.

Ο Δ. Βαμβακάς γεννήθηκε στην Παναγιά Θάσου το 1923. Εφηβος αρχίζει να εργάζεται στα καπνομάγαζα της Καβάλας. Γίνεται μέλος του σωματείου καπνεργατών και γνωρίζεται με μέλη του ΚΚΕ. Οργανώνεται στο κόμμα, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με πάθος και στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.


Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελισσάβετ Βαμβακά προσφέρει, μέσω της ΚΟ Γερμανίας, 300 μάρκα στο ΚΚΕ.

* * *

Η αγαπημένη αδερφή μου ΒΑΣΙΛΙΚΗ χήρα Αχιλλέα ΚΑΡΝΑΒΑ καταδικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας σε θάνατο.

Εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1949 στο Μεζούρλο της Λάρισας.

Στη μνήμη της, προσφέρω 15.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Γεωργία Βασαρδάνη

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του αγωνιστή ΘΕΟΧΑΡΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, ο οποίος πέθανε στις 11 Γενάρη 1979 πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Και της ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ, η οποία πέθανε στις 27 Δεκέμβρη 2000 στο Μεταξοχώρι Κιλκίς, πρόσφεραν στην ΚΟΒ Μεταλλικού Κιλκίς: Τα παιδιά τους Κώστας και Λίτα Σοφιανίδου 50.000 δρχ. και η Λίτα Λαπουρίδου 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της μητέρας μου ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη των θείων μου ΕΛΠΙΔΑΣ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ, οι οποίες ήταν ΕΠΟΝίτισσες στην Κατοχή και οπαδοί του ΚΚΕ ως το θάνατό τους, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τάσος Ριζόπουλος

* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΣ. Γεννήθηκε το 1922 στο Γεράκι Σπάρτης. Στα 17 χρόνια του έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και στα 20 χρόνια του πέρασε στο ΚΚΕ. Αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις του για τα δίκαια της εργατικής τάξης και το σοσιαλισμό.


Γι' αυτή τη δράση του βασανίστηκε, εξορίστηκε, αλλά έμεινε όρθιος.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τρίλοφου.

Η γυναίκα του Ευαγγελία Μουρτζίκου

Τα παιδιά Αντωνία, Καλλιόπη

Τα εγγόνια Δημήτρης, Δέσποινα

  • Ο Κώστας Δημητριάδης προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών Κοκκινιάς - Κορυδαλλού, στη μνήμη του αγωνιστή κουμπάρου του Δημήτρη Μουρτζίκου, κομμουνιστή, και για πολλά χρόνια προέδρου του Σωματείου Αμυλοζακχάρου.

* * *

Ο Δημήτρης Αβραάμ από την ΚΟΒ Αλυκής Μαγνησίας προσφέρει, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 15.000 δρχ., στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μελών του ΚΚΕ: ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΗΛΙΟΥ, Σ. ΣΥΝΤΗΛΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΙΑΛΕΛΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΣΜΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΖΑΧΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΣΤΑΘΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΦΙΔΑ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας αγωνιστή ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Ειρήνη

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Ο αντιστασιακός Νίκος Γιαλαμάς από το Αγριλόβουνο Μεσσηνίας προσφέρει 5.000 δρχ. στην ΚΟ Μεσσηνίας, στη μνήμη του αδελφού του ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΛΑΜΑ, λοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα παρακρατικών τρομοκρατών στο βουνό Τετράζι στις αρχές του 1949 και σκοτώθηκε.


* * *

Φωτ.2

Ο πατέρας μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗΣ, ο οποίος πέθανε πριν από 2 χρόνια, ήταν κομμουνιστής και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή. Ο αδερφός μου ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗΣ, δραστήριο μέλος των γερμανικών συνδικάτων, πέθανε πριν από 5 χρόνια. Και οι δύο ήταν από το Μεταλλικό Κιλκίς και πιστοί αγωνιστές για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Πηνελόπη Αλμετίδου, Μεταλλικό

* * *

Η οικογένεια Τάσου Χρυσόπουλου προσφέρει, μέσω ΚΟ Καλαμαριάς, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη το 1949 στο Σπήλαιο Γρεβενών.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη κλείνουν 4 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας ΑΓΑΘΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑ, η οποία πέθανε από ανίατη αρρώστια. Γεννήθηκε το 1953 στην Τασκένδη από γονείς Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες.

Το 1982 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγος Ιωάννης

Οι γονείς Δημήτριος και Ευαγγελία Καρανίκα

και η οικογένεια Βλαχογιάννη

* * *

Φωτ.

Στις 25 Μάρτη συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής Κερατσινίου.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάρτη έκλεισαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας στα 78 χρόνια του ο αγαπημένος μας ΒΑΪΟΣ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ από την Αύρα Τρικάλων, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε, πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο, δικάστηκε σε ισόβια, κρατήθηκε στις φυλακές Τρικάλων και εξορίστηκε για 6 χρόνια στη Γυάρο.

Το 1967, η χούντα των συνταγματαρχών τον έπιασε και πάλι και τον έστειλε για 3 χρόνια στο Λακκί της Λέρου.

Ως το θάνατό του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1947, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας.

Η συντρόφισσά του Ελισσάβετ Τατσιοπούλου

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΣΚΑ, ο οποίος μας «άφησε»» πριν από 3 χρόνια, αλλά μένει πάντα στη σκέψη μας για τους αγώνες και την ανθρωπιά του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 25.000 δρχ. στο Σύλλογο Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης.

Η γυναίκα του, τα παιδιά του και ο αδελφός του Θωμάς

***

Φωτ.

Στις 18 Μάρτη «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη μας ΕΛΕΝΗ ΣΕΧΗ, οπαδός του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Καστανή Ιωαννίνων, από γονείς με δημοκρατικά φρονήματα.

Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Οι κατακτητές έκαψαν το χωριό και το σπίτι της.

Μετά την Απελευθέρωση, το 1947, η Ελένη Σέχη εντάχθηκε στο ΔΣΕ, πολέμησε στη Μουργκάνα, στο Γράμμο και στο Βίτσι. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, παντρεύτηκε τον αγωνιστή Χ. Σέχη και απέκτησαν 3 αγόρια.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1983 και εγκαταστάθηκαν στο Περιστέρι Αττικής. Πέθανε έπειτα από μακρόχρονη αρρώστια.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της, τα παιδιά Πέτρος, Λάμπης και Κώστας, οι νύφες της Αλεξάνδρα και Ναταλία και τα εγγόνια της Δημήτρης, Ολγα και οι δύο Ελένες προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιεροθέου Ανθούπολης, 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Γενάρη 2001 πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΚΟΝΕΛΑ. Καταγόταν από το χωριό Τριανταφυλλιά Φλώρινας. Μετά το τέλος του Εμφύλιου και την υποχώρηση του ΔΣΕ, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην πόλη Παζαρτζίκ της Βουλγαρίας.

Επαναπατρίστηκε το 1982 και ζούσε στο χωριό Ακρη Ελασσόνας.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Νικόλαος Γκονέλας, τα παιδιά, τα εγγόνια της και η δισέγγονη, που δεν πρόλαβε να χαρεί, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* **

Φωτ 1

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Ηλία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, από το Παγοχώρι Κιλκίς, ήταν αγροτικός διανομέας στο Κιλκίς. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το 1944 πέρασε στον ΕΛΑΣ, στο λόχο του Στάθη Ορφανίδη με καπετάνιο τον Καραφωτιά, του 13ου Συντάγματος. Τον Αύγουστο του 1944, πιάστηκε στο χωριό Βαγιοχώρι, μαζί με άλλους πατριώτες και κλείστηκε στις φυλακές του Κιλκίς. Αφέθηκε ελεύθερος το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Πιάστηκε και πάλι τον Απρίλη του 1945, πέρασε από δίκη για την αντιστασιακή δράση του και αθωώθηκε. Για τρίτη φορά πιάστηκε στις 27 Ιούλη του 1946 στο χωριό Αμπελοχώρι Κιλκίς από τμήμα του 517 Τάγματος Πεζικού του κυβερνητικού στρατού και χωροφύλακες του χωριού μας. Αφού τον βασάνισαν, τον δολοφόνησαν κοντά στο χωριό Αμπελοχώρι και τον έθαψαν στον Επτάλοφο Κιλκίς. Επί 20 χρόνια προσπαθούμε να μάθουμε τον ακριβή τόπο της ταφής του και ως τώρα δεν το κατορθώσαμε.

Στις 27 Ιούλη 2000 στήσαμε ένα μνημείο στον τόπο δολοφονίας του πατέρα μας, για να τον τιμήσουμε για τους αγώνες του. Ως τώρα, το έχουν σπάσει τρεις φορές.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ μέλος του ΚΚΕ, γεωπόνος, υπήρξε ακούραστος αγωνιστής των αρχών και των ιδεών του ιστορικού μας κόμματος, που το υπηρέτησε από όλες τις θέσεις, ως καθοδηγητής, ως συνδικαλιστής, ως φιλειρηνιστής, ως επιστήμονας. Πάλεψε την ασθένεια που τον κυρίεψε ξαφνικά, στη μέση μιας τόσο παραγωγικής ζωής, με το ίδιο σθένος και αυταπάρνηση που πάλευε τους ταξικούς του εχθρούς. Μας λείπει ο σύντροφος, αλλά και ο γελαστός φίλος. Λείπει από την Λίτσα και την Κατερίνα, αλλά και από τους γεωπονικούς κύκλους, από τις κομματικές οργανώσεις, αλλά και από τον κάμπο της Ηλείας και τα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής, τα οποία όργωνε μεταφέροντας τις απόψεις του ΚΚΕ.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο Πάνος επαγρυπνούσε και υπέφερε, προσφέροντας συνεχώς και ακούραστα. Οι συζητήσεις μας στα ιδεολογικά θέματα ήταν ανεξάντλητες ή ιδιαίτερα εξαντλητικές και μακριές. Ενας σύγχρονος αγωνιστής - άνθρωπος - κομμουνιστής, εδώ και 40 μέρες δε βρίσκεται ανάμεσά μας. Η Ηλεία, οι σύντροφοί του - παλιοί και νεότεροι - οι φίλοι του θα τον θυμούνται παντοτινά.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πύργου.

Α. Β., Πύργος

  • Πριν από 40 μέρες «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος σύντροφός μας και φίλος Πάνος Νικολόπουλος.

Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Σπυρέτος - Βούλα - Γιώργος

* * *

Στις 27 Μάρτη 2001 πέθανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Καρδάμυλα Χίου ο ΙΩΑΝΝΗΣ Στέφανου ΜΑΥΡΗΣ, πλοίαρχος Ε.Ν.

Η κηδεία και η ταφή του έγινε στα Καρδάμυλα.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, η σύζυγος του Γιάννη Μπαρτζώκα και αδελφή των Κώστα και Αποστόλη Παπανικολάου, Αντιγόνη Μπαρτζώκα, τα παιδιά, τα εγγόνια της και τα παιδιά και το εγγόνι του Κώστα Παπανικολάου, προσφέρουν 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ