Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η «αριθμητική» της εξαθλίωσης

Καμία έρευνα δεν μπορεί να κρύψει ότι χειροτέρευσαν δραματικά οι συνθήκες ζωής για την απόλυτη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών

Η εξαθλίωση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής αποτυπώνεται με αριθμούς στην έρευνα που έκανε, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), η εταιρεία MARC, όπου επιβεβαιώνεται και στατιστικά το δράμα της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία, της αδυναμίας να καλυφθούν βασικές ανάγκες με το υφιστάμενο εισόδημα για πολλά νοικοκυριά. Τους επόμενους μήνες, με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, τη διεύρυνση της ανεργίας, την κατακρήμνιση των μισθών, τις νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως της ενέργειας, η εικόνα θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τα ευρήματα της έρευνας είναι καταλυτικά:

Απώλεια εισοδήματος κατά μέσο όρο 38% έχει υποστεί το 93,1% των νοικοκυριών μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με τα περισσότερα να κινούνται στο ύψος του 30% (το 18,9% των ερωτηθέντων) και του 50% (το 15,7% των ερωτηθέντων). Η απώλεια αυτή έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετρήσιμες συνέπειες:

  • Το συνολικό εισόδημα για τα 2 στα 3 νοικοκυριά (65,7%) το 2012 δεν ξεπέρασε τις 18.000 ευρώ.
  • Το εισόδημα για το 32,6% των νοικοκυριών ήταν μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Για το 49,8% των νοικοκυριών, το εισόδημα δεν έφτασε για να καλύψει βασικές ανάγκες τους.
  • Κάλυψη βασικών αναγκών πέτυχε, έστω και με δυσκολία, μόνο το 48,3%.
  • 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος.
Στο «κόκκινο» 4 στα 10 νοικοκυριά

Για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των μισών περίπου λαϊκών νοικοκυριών που δεν τους έφτασε το εισόδημα: το 56,5% άντλησε από τις αποταμιεύσεις του. Το 33,1% δανείστηκε από συγγενείς ή φίλους. Το 15,8% χρησιμοποίησε πιστωτική κάρτα. Το 19,3% απευθύνθηκε στις τράπεζες για διακανονισμό χρεών ή φοροδάνειο και το 8,8% ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία του. Μόνο το 3,4% απευθύνθηκε σε ενεχυροδανειστήριο.

Παρ' όλα αυτά: Το 40% των νοικοκυριών συνεχίζει να έχει καθυστερημένες οφειλές! Από την ποιοτική ανάλυση των καθυστερημένων οφειλών, προκύπτει ότι 7 στα 10 (69,7%) νοικοκυριά δεν καλύπτουν εγκαίρως πάγιες ανάγκες και 6 στα 10 (60,8%) χρωστούν στην εφορία!

Ενα ακόμη στοιχείο της έρευνας δείχνει γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει ανελέητο χτύπημα με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το 89,1% των νοικοκυριών έχει ιδιόκτητη κατοικία! Ταυτόχρονα, όμως, το 47% έχει δανειακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και στεγαστικά δάνεια.

Περικοπές κατανάλωσης

Στο ζήτημα της κατανάλωσης, η έρευνα αποτυπώνει σημαντικές περικοπές ακόμη και στα βασικά, για τους περισσότερους: το 69,7% έχει κάνει περικοπές στα τρόφιμα. Το 26,9% στην Υγεία - φάρμακα. Το 83,2% στη θέρμανση. Το 69,8% στους λογαριασμούς του σπιτιού. Το 92,5% σε ένδυση- υπόδηση. Το 14,7% στην εκπαίδευση. Το 70% στα αρτοποιεία. Το 79,4% στη μετακίνηση. Το 51,2% σε ποτά, τσιγάρα, καπνό. Και φυσικά πολύ μεγάλες είναι οι περικοπές σε οικιακά είδη, συσκευές, ταξίδια, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά, είδη δώρων.

Εξαντλημένα όρια αντοχής

Αντίστοιχα, μια έστω και μικρή αύξηση των τιμών θα δημιουργήσει πρόβλημα: για το 69,5% στα είδη διατροφής. Για το 47% στους λογαριασμούς του σπιτιού. Για το 39,4% στη θέρμανση. Για το 20,5% στην υγεία - φάρμακα. Οσο για το υπουργείο Ανάπτυξης που παραθέτει ποσοστά μειώσεων και επιχαίρει για την πρόοδο της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των τιμών, αρκεί ότι το 80,9% θεωρεί ότι το τελευταίο έτος αυξήθηκαν οι τιμές των προϊόντων που αγοράζει! Μόνο το 3,6% εκτίμησε ότι υπήρξαν μειώσεις! Επίσης, το 42,5% θεωρεί ότι η ποιότητα των προϊόντων χειροτέρεψε μετά την κρίση. Ενδεικτικό, για το πώς αντιμετωπίζεται η κυβερνητική πολιτική στο θέμα των τροφίμων, είναι το στοιχείο ότι το 80,5% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την πώληση σε χαμηλότερες τιμές των ληγμένων προϊόντων, παρότι σημαντικό τμήμα αυτού του ποσοστού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και για την κάλυψη των διατροφικών του αναγκών!

Σημαντικές είναι και οι εξής εκτιμήσεις: το 42,3% δήλωσε ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη και μόνο το 37,6% το μισθό, ενώ το 2,4% των νοικοκυριών ζει από συγγενείς. Το 72% αναμένει μείωση εισοδήματος το 2013. Το 54,3% εκτιμά ότι το τρέχον έτος δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Το 49,8% έκανε διακανονισμό δόσεων για την εξόφληση της εφορίας. Το 49% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ' αυτές το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ