Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ευρώ καλπάζει, σύννεφα στις ΗΠΑ, γερμανική «τρικλοποδιά»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ προστίθενται στον ακήρυκτο νομισματικό πόλεμο, όπου εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο περιβάλλον της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

Το τελευταίο «επεισόδιο» αφορά στην πορεία του ευρώ, το οποίο εκτινάχθηκε την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών έναντι του δολαρίου και των τελευταίων δύο ετών έναντι του γιεν. Η εξέλιξη συσχετίζεται με το νομισματικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει άλλες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, αποδυναμώνοντας τα νομίσματά τους.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά περίπου 7% μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος επισημαίνουν πως η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που επίσης έχει υποσχεθεί απεριόριστη παροχή ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, δεν έχει έως τώρα αποδώσει καρπούς. Η ανεργία φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, με τα τελευταία στοιχεία να καταδεικνύουν αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Οπως, άλλωστε, κατέδειξαν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε αιφνιδίως το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 0,1%.

Εν τω μεταξύ, η μια μετά την άλλη οι χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές τους προχωρούν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Η ΙΑΠΩΝΙΑ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εγκλωβισμένη εδώ και δεκαετίες στον αποπληθωρισμό, δεν αποφάσισε απλά την υλοποίηση ενός νέου δημοσιονομικού προγράμματος, αξίας 117 δισ. δολαρίων και την αύξηση του στόχου του πληθωρισμού στο ανώτατο ετήσιο 2% από 1% προηγουμένως, αλλά και τη διολίσθηση της συναλλαγματικής αξίας του γιεν. Το νόμισμα έχει χάσει το τελευταίο δίμηνο το 15% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και παρά τις διαψεύσεις των αξιωματούχων στο Τόκιο, όλα δείχνουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί. Το αυτό συμβαίνει με τη στερλίνα, η οποία διολίσθησε τις τελευταίες εβδομάδες κατά 3,5% έναντι του δολαρίου.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ όμως προκαλεί η κίνηση της Γερμανίας που ζήτησε το χρυσό αξίας 23 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ να επιστρέψει στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου Συναλλαγματικής Σταθερότητας των ΗΠΑ, η κίνηση αυτή της Γερμανίας δεν ήταν τυχαία, ούτε έχει να κάνει με πατριωτικά αισθήματα. Το Ταμείο αυτό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα αποθέματα χρυσού προκειμένου να «ρυθμίζει» την ισοτιμία του δολαρίου, με μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, σε τεχνικό επίπεδο. Η Γερμανία, ζητώντας πίσω τον χρυσό, αποδυνάμωσε ένα όπλο των ΗΠΑ,που το αξιοποιεί μέχρι σήμερα να «κόβει» δολάρια κατά το δοκούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ