Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ
«Οχι» στο σχέδιο οργανισμού

Κατά του σχεδίου οργανισμού του ΥΠΠΟ (Γραμματεία Πολιτισμού στο σημερινό ενοποιημένο υπουργείο Παιδείας - Πολιτισμού) τάσσεται και το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών).

Ο φορέας υπογραμμίζει τη «δραστική μείωση των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας», σημειώνοντας ότι «με πρόσχημα τη μείωση αυτή μεταφέρονται και άλλες αρμοδιότητες στις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων (που ήδη ασκούν μεγάλο μη αρχαιολογικό έργο) και μάλιστα αρμοδιότητες που αφορούν στα νεότερα μνημεία. Το θλιβερό ανέκδοτο "αρχαιολογία είναι ό,τι έγινε χθες" σταδιακά υλοποιείται. Δεν είναι τυχαία η συγκυρία: Σήμερα, δεν υπάρχουν, πλέον, σύλλογοι τεχνικών στο τέως ΥΠΠΟ, που σε επιστημονικό και συνδικαλιστικό επίπεδο θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν».

Προσθέτει ότι η συρρίκνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων (δύο αντί των οκτώ σήμερα Διευθύνσεων) «ισοδυναμεί ουσιαστικά με διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών (...)». Η συγχώνευση των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «υποβαθμίζει διακριτούς τομείς του πολιτισμού, δημιουργώντας σύγχυση αρμοδιοτήτων». Οσον αφορά στο σύγχρονο πολιτισμό κρίνει ότι «εξαφανίζεται», ενώ χαρακτηρίζει «προβληματικό» τον τρόπο διάρθρωσης των 53 περιφερειακών Εφορειών Αρχαιοτήτων. Αναφέρει την απουσία όλων των Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών (μεγάλα μουσεία, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Εφορείες Εναλίων, Αρχαιοπωλείων, Σπηλαιολογίας, Αρχαιολογικά Ινστιτούτα) και την απουσία... οργανικών θέσεων. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μνημονιακή δέσμευση για απομάκρυνση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων εντός του 2013 δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς», επισημαίνει.

Το ελληνικό ICOMOS «καλεί την πολιτική ηγεσία να αποσύρει, αν υιοθετεί, και να αντικρούσει, αν διαφωνεί, το προωθούμενο οργανόγραμμα και να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο, με στόχο ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό οργανισμό, που δεν θα απαξιώνει αλλά θα ενδυναμώνει τον πολιτισμό και τις υπηρεσίες του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ